10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PKCG: Saradnjom Vlada i privrednih komora Balkana do veće konkurentnosti na EU tržištu

Ekonomija

Comments 0

PKCG: Saradnjom Vlada i privrednih komora Balkana do veće konkurentnosti na EU tržištu

Izvor: Mina bussines

Autor: Antena M

  • Viber

Države i privredne komore Zapadnog Balkana moraju da unaprijede saradnju kako bi otklonili barijere koje zemlje regiona čine nekonkurentnim na tržištu Evropske unije (EU), ocijenjeno je na sastanku predstavnika Vlade i članova Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma (KIF).

Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) je saopšteno da su se ministri finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, sastali danas sa predstavnicima Upravnog odbora KIF-a.

Spajić je kazao da Vlada predano radi na unaprjeđivanju saradnje sa privatnim sektorom, u dijelu koji se odnosi na kreiranje trgovinske politike, identifikovanje prioriteta privrede i razumijevanja njenih komercijalnih interesa u procesu formulisanja i sprovođenja reformi.

„Veoma je važno da mi, kao predstavnici Vlade, shvatimo kako Crnu Goru i crnogorsko tržište percipiraju privrednici iz regiona. Maksimalno smo otvoreni za sve predloge i sugestije, zato što smo svjesni koliko je važna ekonomska i trgovinska saradnja sa regionom“, istakao je Spajić.

Milatović je rekao da podržava ideju o ekonomskoj integraciji regiona.

Ministarstvo ekonomskog razvoja je, kako je ukazao, zaduženo za sprovođenje trgovinske politike, samim tim i praćenje CEFTA 2006 i trgovinskog dijela Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024, u vezi slobodnog kretanja roba i usluga.

„Želimo da naša privreda, zajedno sa privredama regiona, ostvari maksimalne benefite kroz implementaciju aktivnosti koje ovaj Akcioni plan predviđa i u nama imate istinskog partnera i promotera. Upravo zbog toga, želimo da pokrenemo regionalni Fond za inovacije, koji će još snažnije povezati naš region“, naglasio je Milatović.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubovi kazao je da je neupitno da su države i privredne komore Zapadnog Balkana na putu koji nema alternativu – putu integracija u EU.

„Zato želimo da unaprijedimo međusobnu saradnju, ubrzamo integracione procese i otklonimo sve barijere koje nas čine nekonkurentnim u odnosu na EU“, istakao je Golubović.

On je naglasio važnu ulogu vlada u otklanjanju barijera za privredu, navodeći da je neophodno da države usaglase sertifikate o kvalitetu, laboratorijske i fitosanitarne nalaze.

Direktor Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da je KIF odgovor privreda regiona na globalizaciju ekonomije.

„Naše države i naša tržišta su mala, zbog čega trebamo da stvorimo jedinstveno tržište i investicioni prostor. Pandemija korona virusa nas je naučila da privrede i predstavnici Vlada moraju tijesno da sarađuju, kako bi se postigli najbolji rezultati“, poručio je Vesović.

Iz PKCG je saopšteno da su na sastanku predstavnici KIF-a predstavili rad tog operativnog tijela koje se, kroz promociju regiona Zapadnog Balkana kao jedinstvene investicione destinacije, zalaže za slobodno kretanje roba i usluga, kako bi one postale konkurentnije na globalnom tržištu.

„Sagovornici su saglasni da je potrebno pronaći rješenje koja će privrednicima iz regiona Zapadnog Balkana pojednostaviti poslovanje, olakšati ulazak na zajedničko tržište i ubrzati ekonomsku integraciju ovog regiona u EU“, navodi se u saopštenju.

Pčime će, kako je ocijenjeno, biti dodatno unaprijeđeno djelovanje te regionalne poslovne asocijacije koja okuplja oko 350 hiljada kompanija.

Na sjednici Upravnog odbora KIF, koja je održana danas u PKCG, donijeta je odluka o osnivanju predstavništva Stalnog sekretarijata KIF u Podgorici.

Za novu generalnu sekretarku KIF-a izabrana je Tatjana Sterjov iz Stopanske komore Sjeverne Makedonije, koja je na toj dužnosti zamijenila Safeta Gërxhaliua nakon što je on nedavno podnio ostavku.

KIF predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, kojom je 2017. godine uspostavljena platforma sa ciljem da se artikuliše glas poslovnih zajednica Zapadnog Balkana, olakšaju međusobni kontakti i promoviše region kao jedinstvena investiciona destinacija.

KIF zastupa preko 350 hiljada kompanija, uglavnom malih i srednjih preduzeća, u svojoj misiji otvaranja novih mogućnosti za snažnije povezivanje poslovnih zajednica, kroz uklanjanje preostalih barijera za razvoj i unapređenje poslovne i investicione klime u regionu Zapadnog Balkana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR