9 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo finansija očekuje da putem Meljine – Petijevići nagrnu turisti iz BiH

Izvor: Pobjeda

Ekonomija

Comments 3

Ministarstvo finansija očekuje da putem Meljine – Petijevići nagrnu turisti iz BiH

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Resorni ministar Milojko Spajić je početkom maja raskinuo jedino javno-privatno partnerstvo u saobraćajnoj infrastrukturi – koncesiju za put Meljine – Petijevići. Ovo je ujedno bio i prvi projekat javno-privatnog partnerstva na Zapadnom Balkanu, a ugovarala ga je opština Herceg Novi sa kompanijom Univerzal Monte. Dva dana prije izbora u Novom, 7. maja Vlada se obavezala da će iz budžeta isplatiti investitoru četiri miliona eura, a 11. maja je zvanično ukinuta naplata putarine na toj dionici. Spajić je, nakon raskida ugovora, izjavio kako je to isplata koncesionara iz državne kase sjajan potez Vlade, jer će tim putem da nagrnu turisti iz BiH, sad kad se više ne plaća putarina, piše Pobjeda.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da su projekti javno-privatnog partnerstva poželjni, ali da ih je malo zbog izrazite političke nestabilnosti koja u Crnoj Gori traje decenijama.

Iz Ministarstva finansija su Pobjedi kazali da su, navode da su nakon inicijative opštine Herceg Novi i analize, predložili da Vlada da saglasnost na raskid sporazuma o izgradnji puta Meljine – Petijevići po BOT sistemu.

“Inicijativu smo ocijenili opravdanom jer je cilj da, uz set dosadašnjih mjera i odluka, doprinesemo oporavku crnogorskog turizma. Sporazum je od nemjerljivog značaja za građane Herceg Novog, kao i za crnogorski turizam, imajući u vidu da su turisti iz Bosne i Hercegovine, prije pandemije, ostvarivali značajan broj noćenja u Crnoj Gori”, rekli su iz Ministarstva.

Drecun je ocijenio da je put Meljine – Petijevići najnižeg dozvoljenog saobraćajnog kvaliteta.

“Smatram da, sam po sebi, taj kvalitet puta ne zahtijeva naplaćivanje bilo kakve putarine”, kazao je Drecun.

On nije želio da komentariše raskid sporazuma sa kompanijom Univerzal Monte.

“Ne znam kakav je ugovor sačinjen sa partnerom, tako da ne mogu da se izjašnjavam o kvantifikaciji štete. Ali je činjenica da to više neće plaćati građani dobra, ubrzavaće se saobraćaj, a i transport će biti brži i jeftiniji”, rekao je Drecun.

Smatra da četiri miliona eura koja treba iz državnog budžeta isplatiti koncesionaru nijesu ,,velika sredstva“.

“Država će naći ta sredstva, to se može izvući iz neke rezerve, ali ako bi to postala praksa, onda bi moglo da bude upitno koji su kriterijumi za raskidanje takvih ugovora. Ovako kao izuzetak, može da se prihvati”, zaključio je Drecun.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

MNE

JAKIH GOSTI ONI DOLAZE KOD SVOJIH RODJAKA IZBJEGLICA IZ RS , KOSOVA I SRBIJE , NISTA GOSTI SA PLATEZNOM MOCI 1 EVRO NA DAN , ATAKVI SU I UKRAINCI I RUSI..AJTE SVI KOD CAREVICA IMA NARODNA KUHINJA SA TROBOJKAMA…

VojoS

Klasicni populizam i demagogija. Kako ocekujete da imate veliki prihod od ljudi kojima je 3 eura bilo veliko. Inace, podrzavam ukidanje naplate jer se samo stvarala guzva i pojedinci punili. Samo batalite sa pricanjem gluposti apostoli.

Poenam_Dei

Turisti iz EU su jedva dočekali. Kolone su nepregledne... 3.14