13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završetak projekta HE Komarnica u novembru

Ekonomija

Comments 1

Završetak projekta HE Komarnica u novembru

Autor: Antena M

  • Viber

Idejni projekat buduće HE „Komarnica“ trebalo bi da bude završen u novembru ove godine, čime će se stvoriti uslovi za početak izgradnje tog hidroenergetskog objekta, ocijenjeno je na redovnom sastanku rukovodstva EPCG sa predstavnicima projektanata, Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ i kompanije Hidroinženjering AD Beograd, održanog u Nikšiću.

Kako je saopšteno, izrada projektne dokumentacije realizuje se po Ugovoru o zajedničkom finansiranju realizacije pripremnih radova za taj projekat, koji su Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Elektroprivreda Srbije (EPS) zaključile još 1992, a kojim je definisano da učešće u troškovima bude u odnosu 51 odsto EPCG, 49 odsto EPS.

Sastanku su ispred EPCG prisustvovali predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović, izvršni direktor Nikola Rovčanin i izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering Ivan Mrvaljević sa saradnicima. U ime Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ prisustvovali su generalni direktor Dejan Divac, izvršni direktor Dejan Vučković i glavni projektant Milan Tričković, dok su ispred kompanije „Hidroinženjering“ AD Beograd učesnici sastanka bili izvršni direktor Bratisav Stišović, glavni projektant Dušan Petković i projektant Radmilo Glišić.

Podsjetimo, projekat buduće HE „Komarnica“ podrazumijeva izgradnju čeone elektrane u kanjonu srednjeg toka rijeke Komarnice, na profilu Lonci, instalisane snage 172 MW sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 mnm.

Na sastanku se razgovaralo i o budućem optimalnom načinu upravljanja HE „Komarnica“ uz sinhronizovan rad sa nizvodnim kaskadama - postojećom HE „Piva“ i budućom HE „Kruševo“.

Očekivana godišnja proizvodnja HE „Komarnica“ iznosi i do 213 GWh električne energije, a biće ispoštovani svi standardi u oblasti zaštite životne sredine bez remećenja prirodnog režima voda i bez negativnih uticaja koji bi ugrožavali prirodni ambijent i korišćenje kanjona Nevidio.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

podgoricanon

zar EPS nije izašla iz proekta i EOCG isplatola sve troskove koje je imao EPS , bar su tako pisali medijo. Midlim fa svi izvoti el energije moraju biti u vladnistbo EPCG i Crne Gore!!!