13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada: Trgovci da marže prilagode datom trenutku

Ekonomija

Comments 0

Vlada: Trgovci da marže prilagode datom trenutku

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o sprovedenoj analizi maloprodajnih trgovačkih marži na proizvode koji predstavljaju osnovne životne namirnice u Crnoj Gori.

Analizom je, kako navode u saopštenju, utvrđeno da je evidentan trend rasta cijena osnovnih potrošačkih proizvoda na tržištu, što je jednim dijelom uslovljeno rastom cijena goriva na svjetskom tržištu.

"Međutim rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda kao što su hljeb, šećer, jestivo ulje, mlijeko i jaja, nije posljedica samo rasta cijena goriva. Na osnovu anaalize je vidljivo da su prosječne maloprodajne marže visoke, sa velikom razlikom u primijenjenim maržama kod različitih trgovaca, koje nijesu proizvod sadašnjeg kriznog momenta na svjetskom tržištu hrane, koliko su naslijeđene kao takve iz ranijeg perioda.

Trgovcima je poručeno da marže treba prilagoditi datom trenutku, kako bi se izbjegao eventualni inflatorni udar izazvan nekontrolisanim i neprirodnim rastom cijena, što nije ni u čijem interesu.

U tom smislu, donijeti su zaključci kojima se preporučuje trgovcima u maloprodaji da obračunatu trgovačku maržu koja čini sastavni dio maloprodajne cijene ne određuju u iznosu većem od 15%  za suncokretovo ulje, bijeli šećer i mlijeko, odnosno ne većem od 18% za kokošija jaja", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR