18 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović: Socijalni savjet podržao "Evropa sad"; Spajić: Ići ćemo u promjenu akcizne politike

Ekonomija

Comments 3

Milatović: Socijalni savjet podržao "Evropa sad"; Spajić: Ići ćemo u promjenu akcizne politike

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da je Socijalni savjet izlgasao preporuke koje podržavaju projekat "Evropa sad".

"Ovo je pravi korak unaprijed i znači nam podrška od naših socijalnih partnera", naveo je Milatović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić zahvalio je socijalnim partnerima na visokom nivou podrške.

"Evropa sad je samo jedan mali korak naprijed. Namjera je da idemo dalje u reforme i reforme moraju imati balans između prava radnika i poslodavaca koji moraju profitabilno da posluju. Ponosni smo na posao koji smo uradili. Ovo je veliki dan za CG. Plate će radnici vrlo brzo osjetiti, čak početkom sljedeće godine. Poslodavci će osjetiti olakšanje i smanjenje biznis barijera", dodaje Spajić poručujući da je ovo jasna poruka mladima da ostanu u Crnoj Gori.

Upitan na koji način planiraju povećanje zarada u zdravstvu Spajić navodi da će akcize na nezdrave proizvode biti stimulativne za rast ekonomije, za smanjenje sive ekonomije.

"Efekat na budžet je po našem mišljenju potpuno održiv i nismo zabrinuti", kaže ministar Spajić.

Na pitanje kako su reagovali poslodavci na povećanje minimalca i hoće li moći to da ispoštuju on navodi:

"Minimalna zarada od 450e je opterećenje kao prethodne 320e. Mi smo u direktnim razgovorima ukapirali da je najveći problem poslodavaca odlazak radne snage van CG. Mi želimo da mlade vežemo za Crnu Goru", kaže Spajić.

Govoreći o akcizama na gorivo Spajić kaže da prije bilo kakve promjene akcizne politike treba da znaju koliki je promet goriva u CG.

"Moramo prvo uvesti hemijske akcizne markice kojim bi smanjili sivu ekonomiju. Pokušaćemo da nađemo svaki mogući način da nađemo održivi način smanjenja opterećenja građana. Cijena energenata je skočila u mnogim dijelovima svijeta, molimo sve da uzmu cjelokupnu sliku u obzir. Mi smo preuzeli obavezu pripremanja zakona što se tiče markiranja goriva, ministarstvo kapitalnih investicija je preuzelo to. Ići ćemo u promjenu akcizne politike", pojašnjava Spajić.

Milatović je govorio i o Zakonu koji se tiče radnika metalske i rudarske industrije rekavši da je stavljen na javnu raspravu.

"Zakon je o nepravednostima koje su zadesile radnike. Nekih 800 radnika će dobiti finansijsku nadoknadu za socijalnu nepravdu u iznosu od 12.000 eura u naredne četiri godine u četiri rate", pojasnio je Milatović.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica kazao je da povećanje minimalne zarade očekuju od januara.

"Za ostvarenje ovog plana nije zadužen sindikat. Dobili smo potvrdu da ćemo imati sve mjere zdravstvene zaštite", ističe Zarubica.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđan Keković ističe da su mogli da čuju da je većina njihovih prijedloga koje su godinama unazad predlagali inkorporirani u program. 

"Mislimo da je program održiv. Vjerujemo u program. Unija slobodnih sindikata će dati snažnu podršku. Boljitak očekujemo već u februaru", kaže Keković.

Predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović kaže da postoji zona ranjivog biznisa a to se odnosi na mala preduzeća.

"To je nešto što će Vlada morati da prihvati kao obavezu ukoliko se desi da se gube radna mjesta. Postoje preduzeća koja realno daju minimalac. Očekujem da će se na ranjivoj grupi raditi sa većom stepenom senzibiliteta", naveo je Mitrović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

montenegrina

Kako vas nije sramota da pricate o bilo cemu kad su plate vase i svih poslanika enormno vece od visoko obrazovanih ljudi u drzavnom aparatu.Oni su sad jedva na minimalnoj zaradi,cak i magistri,mladi ,obrazovani sa nikakvom perspektivom.Pa naravno da ce da bjeze od vas i vaseg kockanja sa njihovom karijerom.Sramno je da je minimalna zarada postala normalna za vecinu obrazovsnih ljudi.A vi kupiste najskuplji mercedes na samom pocetku vladavine.No,necete proci bez procesiiranja,brzo!!

Naroz

U pitanju je običan populizam i jeftin način opstanka na vlasti. Vjerovatno su mnogi od nas zaboravili Spajićev pokušaj zaduživanja dodatnih milijardu €. Sada je krenuo obrnutim putem, podići će malo plate, i vrlo brzo zadužiti, jer je sa ovakvim budžetom to jednostavno nemoguće.

gost

"Dobili smo potvrdu da ćemo imati sve mjere zdravstvene zaštite...", "vjerujemo u program" rekose sindikalci. I ja zelim da mi plata poraste i da imam veci standard i sve mjere zdravstvene zastite. Al ne mogu da vjerujem obecanjima, dugo su me lagali. Ministri, pokazite nam plan!