9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stijović: Raspisaćemo dva javna poziva IPARD programa

Ekonomija

Comments 3

Stijović: Raspisaćemo dva javna poziva IPARD programa

Izvor: Mina

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović najavio je raspisivanje dva javna poziva IPARD programa i pozvao poljoprivrednike da apliciraju za bespovratnu podršku u iznosu od 7, 25 miliona EUR, u cilju zajedničkog rada na jačanju crnogorske poljoprivrede.

Kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, Stijović i šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori (EU), Jingve Engstrom danas su boravili na gazdinstvu korisnika IPARD programa Veska Markovića u Dobrskom selu na Cetinju.

Stijović je najavio raspisivanje dva javna poziva u okviru IPARD programa – M3 - investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda kao i M1 - investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava.

“Stijović je pozvao sve poljoprivredne proizvođače, privredna društva iz sektora prerade poljoprivrednih proizvoda da apliciraju za sredstva bespovratne podrške u iznosu od 7, 25 miliona EUR u cilju zajedničkog rada na jačanju crnogorske poljoprivrede”, navode u saopštenju.

Prema njegovim riječima, današnjom najavom nastavka implementacije IPARD II programa šalje se snažna poruku da je Vlada nepovratno opredijeljena da u procesu evropskih integracija ispuni sve uslove koji su nephodni za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

“A mi iz Ministarstva posebno želimo da to što je prije moguće učinimo u Poglavljima 11, 12 i 13 za koja smo resorno nadležni”, rekao je Stijović.

On je zahvalio na kontinuiranoj izdašnoj podršci EU, uz uvjerenje da će biti još snažnija u programskom periodu od 2021. do 2027. godine.

Stijović je rekao da je porodica Marković primjer uspješnih korisnika sredstava bespovratne podrške u okviru prvog Javnog poziva mjere M3, za investiciju u izgradnju objekta vinarije, nabavku opreme, izgradnju upojnog bunara i biološke jame.

“To predstavlja pokazatelj kako se kroz realizaciju novih investicija u okviru dvije mjere postižu iskoraci u dostizanju standarda i stvaraju mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta”, dodao je on.

Iz Ministarstva su kazali da gazdinstvo Markovića posjeduje vinograd površine 1,6 hektara i da su ugovorili i drugi projekat u okiru trećeg Javnog poziva mjere M3 za investiciju u uređenje ekonomskog dvorišta i postavljanje solarnih panela.

Engstrom je, kako se navodi, potvrdio snažnu podršku EU Crnoj Gori u poljoprivrednom sektoru i pozvao poljoprivredne proizvođače da iskoriste prednost znaćajnog budžeta EU koji će se koristiti u ovoj godini za IPARD program u Crnoj Gori.

On je posebno pohvalio sve poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori za njihov naporan rad i uspjeh koji postižu uprkos izazovima usljed pandemije koronavirusa i izazovima sa cijenama na tržištu poljoprivrednih inputa.

“Naše dosadašnje iskustvo sa svih sedam IPARD poziva do sada pokazalo veliko interesovanje za prijave – pristiglo je oko 900 projekata, i dovelo do realizacije investicija svih vrsta – od manjih kao što su traktori i opreme do velikih kao što su preduzeća za preradu mlijeka i mesa, vinarije”, rekao je Engstrom.

Sve te investicije, kako je rekao, pokazuju da je zaista potrebna podrška sektoru.

“U okviru IPARD programa, EU i Vlada Crne Gore udružile su snage da podrže razvoj ruralnih područja zemlje, povećaju konkurentnost poljoprivredne proizvodnje, napreduju ka usvajanju visokih standarda EU za održavanje zemljišta, bezbjednost hrane i poboljšanje pristupa tržištu EU”, kazao je Engstrom.

On je naveo da podrška Crnoj Gori u okviru IPARD II programa iznosi 39 miliona EUR, ali da je to samo dio novca predviđenih za investicije.

“Zajedno sa doprinosom Vlade i udjelom korisnika, zajednički napori mogli bi pokrenuti investiciju od više od 70 miliona EUR”, kazao je Engstrom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, javni poziv za mjeru M3 Investicije u fizički kapital u vezisa preradom i marketinom poljoprivrednih i ribljih proizvoda biće raspisan 14. februara i trajaće 45 dana.

“Obezbijeđena je podrška u iznosu od šest miliona EUR za investicije koje se odnose na izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje objekata; nabavku opreme, mašina i uređaja; kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPARD II program)”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se da prihvatljivi troškovi kroz mjeru M3 kreću od 40 hiljada do 1.5 miliona EUR.

Iz Ministarstva su kazali da će nakon objave javnog poziva za M3, 14. marta biti objavljen i četvrti javni poziv za M1 - Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava koji će takođe trajati 45 dana.

Navodi se da je kroz program obezbijeđena podrška u iznosu od 1,25 milion EUR.

“Za investicije u izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata; nabavku mehanizacije, opreme i uređaja kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPARD II program)”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se prihvatljivi troškovi za tu mjeru kreću od 10 hiljada do 500 hiljada EUR.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Silvia Jasovic

Kako Srbiji tako i Crnoj Gori je baza i samo suvo zlato hrana. Proizvodnja kao zdrava finansija blagostanja i bogatstva. Mora da bude visoko kvalitetno i odusevljenje i ljubav da bi i Evropa imala stogodj. A od para se netreba snebivati kada se proda hrana drugima. Puno uspeha.

Pedjoni

Ti si jos tu.Bice da taxi nema slobodne voznje.

Terra nova

Nećeš ti nidje Stijoviću, što si jamio jamio si !!!