10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Damjanović: Bivši ministar je tvitovima pokušao da obmane javnost, tad sam rekao "nije lijepo lagati"

Ekonomija

Tag Video
Comments 0

Damjanović: Bivši ministar je tvitovima pokušao da obmane javnost, tad sam rekao "nije lijepo lagati"

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Nastavak Šeste - posebne sjednice Prvog redovnog zasljedanja u 2022. godini - peti dan možete pratiti UŽIVO na našem portalu.

Na pitanja poslanika odgovara minstar finansija Aleksandar Dmjanović.

Poslanika DPS-a Petra Ivanovića zanima koliko je do danas Ministarstvo finansija prihodovalo sredstava po osnovu novih akciza na gorivo za jahte.

"Populizam je postao osnov za ovu odluku".

Damjanović je kazao da je mjera donesena promišljeno.

"Država je do sad izgubila 40 miliona zbog nepostojanja akciza na gorivo za jahte".

Prema njegovim riječima, od 11. do 24. juna izdato je oko 553 hiljade litara goriva, dok je  za isti period 2019. izadato svega oko 75 hiljada litara.

"To je istina i ne dopada se svakome", poručio je Damjanović.

Ivanović je naglasio da je broj jahti u junu ove godine manji nego prošle godine u isto doba.

"Bilo bi pošteno da kažete koliko je eura izgubljeno smanjenjem akciza na gorivo, ali isto tako je zahvaljujući broju jahti država prihodovala više od 60 miliona. Neće biti da je Crna Gora bila na gubitku", kazao je Ivanović.

"Vašom odlukom ste vratili nautički turizam deset godina unazad. Predlažem da povučete odluku", kazao je Ivanović obraćajući se Damjanoviću.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević pitao je čija je odgovornost za odgađanje značajnih projekata­ u Crnoj Gori.

Damjanović je odgovorio da se mora naći model da se pomogne izvođačima radova te da se time bave već mjesec.

"Moramo naći mehanizam i vidimo šta su bili dodatni troškovi nabavke materijala. Moramo identifikovati nedostajuća sredstva i da se svaki projekat spasi. Bolje i da država doplati nego da se projekti prekinu, jer bi to značilo da bi morali da uđemo u nove tendere i da platimo mnogo više", pojasnio je Rakočević.

Damjanović o situaciji s bolnicom Meljine: "Jednom riječju to je pakao"

 Odgovarajući na pitanje poslanice Tamare Vujović o bolnici "Meljine", Damjanović je kazao da je nedopustivo kašnjenje i odlaganje rješavanja ovog problema.

"100 hiljada eura košta rad ove bolnice na ovakav način. Moramo naći potrebna sredstva, jer ova bolnica mora da radi. Vidjećemo mehanizme da se bolnica održi".

"Tu se vodi stečajni, parnični, krivični i arbitražni postupak. To mogu samo da nazovem jednom riječju, pakao", kazao je Damjanović.

Damjanović je, odgovarajući na pitanje poslanika Miomira Mugoše, rekao da su sa 29.016 obveznika, u prošloj godini ostvarena 162 miliona više u odnosu na 2020. godinu.

"Mislim da je u ovom trenutku fiskalni efekat vidljiv i moram da napomenem da imamo inflaciju koja nam naduvava prihode od PDV i akciza. Fiskalizovano je oko 86 odsto ukupnih obveznika. Veliki problem je što su se neki fiskalizovali, a ne daju račune. Sad pozivam sve, da ukoliko ne dobijete račun, nemojte platiti. Ne idite na mjesta gdje ne izdaju račun, jer nas prave budalama i idiotima. Svaki građanin da bude "inspektor" i da prijavi nepravilnost", poručio je Damjanović.

On je, upitan zašto kasni projekat koji se realizuje sa Svjetskom bankom, a koji bi trebalo da promijeni paradigmu rada UPC, rekao da dok je bio na čelu Uprave nije mogao da ubrza to.

„Nisam mogao dok sam bio tamo da ubrzam to, ali tako je kako je. Uspjeli smo da u razgovorima sa Svjetskom bankom ukažemo na sve poteškoće zbog čega je kasnio. Ono što je suština, da kada projekat zaživi, da se u potpunosti promijeni način rada i poslovni procesi, i da sve stvari koji se problematične riješe kroz određeni sistem. Nadam se da žemo uspjeti da pomjeranjem roka realizujemo projekat kako treba“, pojasnio je Damjanović

Da li su u budžetu planirani i izdaci za socijalna davanja, kao i da li su ta sredstva obezbijeđena iz redovnih prihoda budžeta, pitanje je koje je poslanik Ivan Mitrović postavio ministru finansija.

Damjanović je kazao da su prava iz oblasti socijalne sfere planirana u budžetu.

"Po zadnjim informacijama, ona su realizovana u iznosu od oko 50 miliona eura. To je otprilike neka dinamika koja je odgovarajuća, u odnosu na ono što je planirano", naveo je ministar.

Dodata je, kako je kazao, još jedna kategorija, a odnosi se na naknade majkama s troje i više djece i za te namjene je namijenjeno oko 25 miliona eura.

"Bivši ministar je tvitovima pokušao da obmane javnost. I tad sam rekao: nije lijepo lagati", kazao je Damjanović i dodao da će, ipak, ispoštovati prijedlog o naknadi za novorođenčad.

Cilj je, kako dodaje, da se sve uradi kako bi Crna Gora imala stabilne javne finansije.

Poslanica Jelena Božović pitala je ministra šta je s projektima u Beranama i kada će biti relizovani.

Damjanović je kazao da je dosta projekata  od ranije u zastoju te da rade na rješenju problema.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR