7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada će platiti razliku u cijeni za 147 stanova

Ekonomija

Comments 0

Vlada će platiti razliku u cijeni za 147 stanova

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Svi budvanski prosvjetari koji čekaju useljenje već deset godina dobiće stanove u tri lamele na Dubovici po cijeni od 650 eura po metru kvadratnom. To je juče jednoglasno odlučeno na sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, kako bi se konačno završio projekat sa Stambenom zadrugom „Solidarno“.

„Solidarno“, investitor izgradnje tri lamele u kojima će oko 150 prosvjetara naći svoj dom, je dobila garancije od Vlade da će im novac koji nedostaje da bi se zatvorila dva kredita u iznosu od 7,8 miliona eura – biti vraćen.

Prije deceniju, kada je krenula izgradnja stanova, utvrđena je cijena od 650 eura po metru kvadratnom. Opština je poklonila zemljište vrijednosti oko 880.000 eura, i 500.000 vrijednosti za komunalije. Preostali iznos, 7,8 miliona eura za izgradnju je podigla SZ „Solidarno“. Izvođač radova je Cijevna komerc.

Zoran Stanišić, direktor te zadruge je Pobjedi kazao da je prvobitna cijena tokom godina sa 650 eura porasla na 890 eura, zbog čega su se prosvjetari i bunili – zbog više sile. Brdo pored kojeg su zgrade građene se u jednom trenutku odvalilo i to je iziskivalo dodatne troškove sanacije. Ti nepredviđeni troškovi uslovili su i porast cijene kvadrata.

Zbog decenijskog čekanja na stanove i povećane cijene kvadrata, prosvjetari Budve, njih 20, su pred zgradom Opštine protestovali dvije nedjelje, živjeći na livadi, spavajući pod šatorima iz kojih su ujutro išli na posao. U jednom trenutku, protest je radikalizovan i jedan dio njih je štrajkovao glađu. Zbog obaveza u školi, štrajk glađu je prekinut, kako su rekli zbog obaveza prema djeci , ali je protest i život pod šatorima nastavljen.

Oni su tražili cijenu za prosvjetare koji su podstanari 650 eura, i ključeve od stanova bez predugovora i čekanja na administraciju, jer veći dio njih nije imao kud. Na početku sezone u Budvi, mnogi od njih su bili prinuđeni da se isele iz iznajmljenih stanova ili da isti plaćaju po znatno većim cijenama.

Protesti prosvjetara su trajali, ali su uslovili odgovor Vlade – koja je odlučila da mogu da kupe stanove po cijeni koja im je davno ugovorena.

Vlada je obećala SZ „Solidarno“ da će participirati u razlici koja je nastala vremenom zbog nepredviđenih okolnosti – do 890 eura koliko nakon svega iznosi nova cijena stana koju je preložilo „Solidarno“, a zbog čega se dio prosvjetara pobunio.

Na Odboru je juče odlučeno da SZ „Solidarno“ u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do kraja avgusta, u saradnji sa Opštinom Budva, izvođačem i ostalim nadležnim organima, obezbijedi izvršenje svih završnih radova na zgradama prosvjetnih radnika u Budvi, te da sve stambene jedinice u tom roku dovede do faze prihvatljive useljivosti.

Vlada i SZ „Solidarno“ će formirati komisiju koja će utvrdtiti stvarnu cijenu koštanja radova na pomenutim objektima, kako bi se obezbijedilo useljenje prosvjetara po jednakim uslovima tj. po cijeni kvadrata od 650 eura i istovremeno obezbijedilo servisiranje finansijskih obaveza koje je preuzela Zadruga, imajući u vidu da je rok otplate kredita do 31. oktobra 2022. godine, a rok važenja garancije države do 15. novembra 2022. godine, odnosno 30. decembra 2022. godine po osnovu drugog kredita.

Sjednici su, pored članova Odbora, prisustvovali: ministar prosvjete mr Miomir Vojinović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete mr Milijana Vukotić-Jelušić,

predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović, direktor Stambene zadruge „Solidarno“ Zoran Stanišić, predstavnik Organizacionog tima prosvjetnih radnika podstanara Budve Krsto Vuković, direktor SMŠ „Danilo Kiš“, kao i šef kabineta predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović i savjetnik u Sekretarijatu za investicije u Opštini Budva Marko Asanović.

Zoran Stanišić, direktor SZ „Solidarno“, kazao je juče Pobjedi da će svi plaćati cijenu od 650 eura po kvadratu, a da je Vlada na sebe preuzela obavezu da participira dio novca koji nedostaje kako bi se otplatila dva kredita koja ukupno iznose 7,8 miliona eura.

On je kazao da prema procjeni Zadruge cijena od 650 eura nije suma koja može da vrati kredite, ali da će se sve utvrditi nakon rada komisije.

Prema procjeni SZ „Solidarno“, sa cijenom od 650 eura, neto kvadratura stambenog dijela iznosi nešto preko pet miliona eura, što je za otrpilike 2,8 miliona manje nego što treba da se vrati.

Stanišić je istakao da SZ „Solidarno“ nikada nije imala ništa protiv da cijena kvadrata bude 650 eura, ali uz subvenciju Opštine i države.

- Opština se ogradila da ne može da učestvuje, da je dovoljno doprinijela zemljištem i komunalijama, pa tako sada ostaje dalja saradnja Vlade i SZ „Solidarno“ – kazao je Stanišić.

On je najavio da će već danas proslijediti direktorima škola zahtjeve na ovjeru, koje onda Notarska komora po priroritetu i principu hitnostu treba da podijeli nadležnim notarima, kako bi se potpisali ugovori sa bankom i podijelili ključevi.

Na pitanje Pobjede da li su zgrade useljive i sigurne, Stanišić kaže da još uvijek nije odrađen tehnički prijem i dobijena dozvola, ali da se može pristupiti pripremama za useljenje, da stanari polako ulaze i da se izvrše popravke ako bude bilo neophodno.

- Napravljen je jedan korak i konačno je skinuta nedoumica prosvjetara da neće dobiti svoje ključeve – rekao je on i dodao da će CEDIS u narednim danima priključiti zgrade na mrežu a da je voda već uvedena.

Stanišić je na kraju kazao da je SZ „Solidarno“ dosad mnogo puta dobijala obećanja koja nijesu bila ispoštovana, ali da se sada nada, da, s obzirom na to da je dogovor sa Vladom i da postoji pisani trag – neće više biti problema.

- Sve ovo je moglo davno da se završi, jer ovo nudimo već pet mjeseci i već smo mogli imati i predugovore i novac u banci – rekao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR