7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MANS: Rebalansom brišu ulaganja u bolnice i škole

Ekonomija

Comments 0

MANS: Rebalansom brišu ulaganja u bolnice i škole

Autor: Antena M

  • Viber

Rebalansom Budžeta Vlada odustaje od izgradnje i rekonstrukcije 14 objekata u oblasti zdravstva, 11 škola i dva vrtića, kao i brojnih saobraćajnica, posebno na sjeveru Crne Gore. Istovremeno, višestruko povećavaju planirane troškove pojedinih projekata i to bez bilo kakvog obrazloženja - naveli su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Rebalansom su, kako ističu iz ove nevladine organizacije, drastično smanjeni izdaci za izgradnju i rekonstrukciju više planiranih građevinskih objekata u oblasti zdravstva.

- Umanjena su sredstva za izgradnju opšte bolnice u Pljevljima sa 1,2 miliona na nepunih 250.000 eura, a umjesto 900.000 eura za rekonstrukciju bolnice u Bijelom Polju rebalansom je planirano samo hiljadu eura na kontu "izgradnja građevinskih objekata". Odustalo se i od izgradnje zgrade Urgentnog bloka sa dijagnostikom, odjeljenjem neurologije, internog i palijativne njege u Nikšiću za koji je budžetom planirano skoro 300.000 eura, a rebalansom je za gradnju ostalo svega hiljadu eura - ističu iz MANS-a.

Neće se graditi ni rekonstrukcija zgrade za neurologiju i infektivno odjeljenje Bolnice u Beranama jer je i za te namjene, kako su naveli, ostavljeno samo hiljadu eura, a ne skoro 300.000, kako je predviđeno orginalnim budžetom.

- Odustalo se i od izgradnje Centra PET CT sa klinikom za hematologiju za koji je bilo predviđeno skoro 330.000 eura, a u rebalansu je ostala samo hiljadu eura. Vlada je odustala i od rekonstrukcije objekta stare bolnice “Danilo I” na Cetinju za koju je bilo predviđeno 180.000 eura a sada samo hiljadu. Neće biti ni doma zdravlja u Siti kvartu za čiju izgradnju je bilo predviđeno skoro 140.000, a sada samo hiljadu eura - naveli su iz MANS-a.

Višesatruko su, kako dodaju, umanjena sredstva za Radiološko odjeljenje Doma zdravlja Plav - sa 235.000 na 40.000 eura.

- Umjesto više od 80.000 eura, koliko je bilo opredijeljeno za adaptaciju i opremanje operacione sale u porodilištu Ulcinj, u budžetu je ostala samo hiljadu eura. U rebalansu je preostalo samo hiljadu eura za izgradnju Urgentnog bloka i rekonstrukcija dijeIa objekta Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici. Dok je važećim budžetom planirano više od 120.000 eura za adaptaciju odjeljenja izabranih ljekara za odrasle i fizijatriju DZ Budva, u rebalansu za to nije ostalo ni centa - rekli su iz MANS-.a.

Višestruko se smanjuju sredstva za izgradnju vrtića u Golubovcima i Grblju na iznose manje od 10.000 eura.

- Odustaje se i od izgradnje, odnosno rekonstrukcije fiskulturnih sala u 11 škola, od čega su dvije u Bijelom Polju (OŠ „Pavle Žižić“, Srednje stručne škole), tri u Beranama (OŠ "Polica", OŠ "Radomir Mitrović", OŠ "Radomir Mitrović"), jedna u Gusinju (OŠ " Džafer Nikočević"), dvije u Andrijevici (OŠ "Bajo Jojić" i Srednje mješovite škole), Kotoru (OŠ "Ivo Visin"), kao i dvije osnovne škole u Golubovcima (u Rebalansu nisu navedeni nazivi škola). Sredstva za izgradnju i rekonstrukciju sala u tim školama preostala u rebalansu su manja od 10.000 eura - istakli su iz MANS-a.

Dodaju i da se dramatično smanjuju troškovi izgradnje i rekonstrukcije mnogih puteva od kojih se od nekih u potpunosti odustaje, sudeći po veoma malim sredstvima predviđenim rebalansom.

- Odustalo se od izgradnje puta Srđevac - Lozna jer je umjesto 800.000 eura, koliko je sada predviđeno budžetom, u rebalansu ostavljeno samo hiljadu eura. Neće biti ni izgradnje dijela zaobilaznice u Pljevljima od raskrsnice kod "Balkana" do raskrsnice kod "Sekcije za puteve“ jer je budžet za taj projekat smanjen sa 410.000 na hiljadu eura. Istopila se i rekonstrukcija puta Kolašin Mojkovac, pa umjesto planiranih 800.000 eura u rebalansu za te namjene ostaje samo 50.000 - istakli su iz MANS-a.

Odustalo se, dodaju, od rekonstrukcije puta Plav- Vojno selo - Gusinje jer su sredstva za te namjene sa skoro 300.000 eura smanjena na hiljadu.

- Umjesto 765.000 eura za sanaciju kritične tačke Sokolovina na regionalnom putu Đurđevića Tara - Mojkovac rebalansom je predvišeno 15.000 eura. Neće biti ni rekonstrukcije puta Plav- Vojno selo - Gusinje jer je umjesto predviđenih skoro 290.000 eura rebalansom predviđeno samo hiljadu eura. Ista je situacija i sa rekonstrukcijom puta Gusinje - Vusanje, gdje je umjesto 200.000 u rebalansu ostalo oko hiljadu eura. Sredstva za rekonstrukciju puta Tuzi - Mataguži su smanjena sa 1,3 miliona na 300.000 eura ili za skoro 80 odsto - kazali su iz MANS-a.

Sa druge strane, kako ističu, višestruko rastu troškovi za više od 50 projekata predviđenih budžetom, a ukupna povećanja iznose više od 30 miliona eura, o čemu nema nikakvog obrazloženja u rebalansu.

- Na primjer, rekonstrukcija puta Cetinje - Čevo - Nikšić, dionica Cetinje - Čevo treba da košta četiri miliona eura više nego što je predviđeno važećim budžetom. Dodatno, rekonstrukcija magistralnog puta M-8 Danilovgrad - Podgorica treba da košta 2,85 miliona eura više, izgradnja garaže za potrebe skijališta u Kolašinu čak dva miliona više, izgradnja kompleksa objekata Sektora specijalne policije na Zlatici u Podgorici za milion eura više. Ni jedno od ovih povećanja nije obrazloženo u rebalansu - rekli su iz MANS-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR