16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stanić: Povećanje akciza Abazovićev 'poklon' za Novu godinu

Ekonomija

Comments 0

Stanić: Povećanje akciza Abazovićev 'poklon' za Novu godinu

Autor: Antena M

  • Viber

Namjera smijenjene Vlade Dritana Abazovića da poveća akcize na gorivo za skoro 10 centi po litru jasno pokazuje da im nije stalo do povećanja standarda građana i boljih uslova za crnogorske privrednike, smatra Mirko Stanić, šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP.

SDP se, kako navodi, preko pet godina borila za smanjenje akciza na gorivo, koje su bile među najvećim u Evropi i često je njihov iznos bio veći od same vrijednosti goriva koje su građani i privrednici sipali na pumpama.

Akcize su, ističe Stanić, konačno smanjenje prije pola godine, što je u uslovima enormnog rasta vrijednosti nafte na tržištu dovelo do cijene goriva koja je bila niža nego u većini država regiona.

"Međutim, namjera Dritana Abazovića i njegovih ministara je da dodatno zavuku ruku u džep građana i privrede i time pred novu godinu pošalju svojevrsnu “čestitku” u vidu većih troškova u trenutku kada vrijednost nafte na berzama značajno pada. Da za ovom mjerom nema finansijske potrebe nek posluži i podatak da je ostvaren značajan rast naplate PDV-a na gorivo, budući da je i osnovica za naplatu ove godine bile veća, zbog povećane cijene na berzi. Tako da trezor sigurno nije u ozbiljnijem minusu kad se saberu iznosi akciza i PDV koji je naplaćen na gorivo ove godine", ukazuje Stanić.

Ali to očigledno, kako kaže Stanić, ne znači ništa onima koji koriste taj novac za luksuzna putovanja, skupocjena vozila i finansiranje vjerskih škola dok nam djeca uče u hladnim učionicima, a pacijenti nemaju dovoljno ljekova.

SDP će i u ovom slučaju, kao i ranije imati zakonsku incijativu kojom će tražiti smanjenje akciza do regulisanja cijena nafte na svjetskim tržištima, zaključuje Stanić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR