15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joković u Beogradu: Crna Gora ima potencijal da postane važan izvoznik poljoprivrednih proizvoda u regionu i šire

Ekonomija

Comments 3

Joković u Beogradu: Crna Gora ima potencijal da postane važan izvoznik poljoprivrednih proizvoda u regionu i šire

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u tehničkom mandatu, Vladimir Joković, učestvovao je u otvaranju 4. Međunarodnog sajma voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva "Agro Belgrade", koji se održava u Beogradu od 26. do 28. januara 2023. godine.

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, organizovala je učešće crnogorskih poljoprivrednika na ovom sajmu.

"Agro Belgrade je mjesto gdje se stvaraju poslovne konekcije, uči o savremenim tehnologijama i diskutuje o trenutnim i budućim trendovima na globalnom tržištu. Na sajmu učestvovuje više od 500 izlagača iz regiona i svijeta, a sam izložbeni prostor zauzima 30.000m2", saopšteno je iz Ministasrtva. 

Na crnogorskom štandu predstavlja se 10 kompanija iz sektora proizvodnje voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva. Nastup na Sajmu omogućio je izlagačima da predstave proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, te steknu nove poslovne kontakte. Izlagači su: Plantaže, Vam Agro – Montetechnology, Montehum, Jugopapir, Poljoprivredno gazdinstvo Macanović, Olcinium, Boja nara, Tunik, Rakija Trnovača i Green Monde.

Joković je istakao dobru saradnju između Srbije i Crne Gore i pozvao na još veći tempo razvoja regionalne saradnje u poljoprivredi. On je, kako je saopšteno, takođe istakao važnost sajma za crnogorske proizvođače kao priliku za promociju njihovih proizvoda i ostvarivanje novih kontakata i saradnje. Posebno je naglasio potencijal sektora maslinarstva i vinogradarstva te potrebu za udruživanjem proizvođača kako bi se odgovorilo zahtjevima tržišta za kvalitetnim proizvodima.

"Problem ustitnjenosti poljoprivrednih parcela i gazdinstava je izražen u cijelom regionu, a naročito u Crnoj Gori. Zbog toga je sve jasnija potreba za udruživanjem kako bi se na najbolji način odgovorilo zahtjevima tržišta za konstantnim količinama kvalitetnih proizvoda", izjavio je resorni ministar. On je takođe naglasio da se kroz politike podrške ministarstva poseban fokus stavlja na podršku udruženjima i kooperativama, jer je to neophodno za razvoj naše poljoprivrede. Joković je pojasnio da Crna Gora ima potencijal da postane važan izvoznik poljoprivrednih proizvoda u regionu i šire.

"Tokom sajma održane su serije panel diskusija sa temama ključnim za industriju voća, povrća i vina, kao što su perspektive tržišta u 2023. godini, prilagođavanje uticaju klimatskih promjena, radna snaga, digitalizacija, finansiranje, transport, kao i mnoge druge.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore se zalaže za dalji razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji, kao i za stvaranje novih poslovnih konekcija i saradnje sa partnerima iz regiona i svijeta", navodi se u saopštenju. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin-Miogost

Brava - izdajnika ,za izvoz ,koliko hoće. Zastiđa Crnogorskog još više.

Jozo

gJokovicu sta bi sa subvencijom za malinu iz CG?? O prodaji da ne govorimo dje stoji u hladnjacama od prosle godine 300tona .Kako mislite koce je ove godine kupiti od proizvodjaca . Gdje ce te je smjestiti ?? Koji izvoz !! Gdje vi je privredna komora . Gdje vi je pomoc ovom sektoru ??