33 °

max 33 ° / min 22 °

Nedjelja

23.06.

33° / 22°

Ponedjeljak

24.06.

31° / 20°

Utorak

25.06.

31° / 20°

Srijeda

26.06.

33° / 22°

Četvrtak

27.06.

30° / 20°

Petak

28.06.

31° / 20°

Subota

29.06.

32° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kredit kod Dojče banke: Crna Gora se zadužila još 100 miliona eura

Ekonomija

Comments 11

Kredit kod Dojče banke: Crna Gora se zadužila još 100 miliona eura

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo finansija je u ime Vlade Crne Gore, posredstvom kreditnog aranžmana sa Dojče bankom (Deutsche banke AG), obezbijedilo 100 miliona eura za finansiranje budžetskih obaveza u tekućoj godini i pomenuta sredstva od danas su na raspolaganju državi, saopšteno je iz iz resora Aleksandra Damjanovića. Iz MF su naveli da je ovo zaduženje “dodatna podrška u suočavanju države sa globalnim rizicima”.

“Ugovor sa pomenutom bankom, zaključen je na period od tri godine, sa grejs periodom od 12 mjeseci i kamatnom stopom koju čini šestomjesečni EURIBOR uvećan za iznos margine od 5,9 odsto. Prva rata kamate plaća se šest mjeseci od povlačenja kreditnih sredstava, dok će otplata glavnice započeti dvanaest mjeseci nakon povlačenja tih sredstava i biće sprovedena plaćanjem pet jednakih rata glavnice”, pojasnili su iz Ministarstva finansija.

Takođe, kako dodaju, pored troškova kamate, na iznos kredita plaća se naknada za obradu kredita u iznosu od 1,35 odsto ukupne vrijednosti kredita, odnosno u iznosu 1.35 miliona eura. Naknada za obradu kredita, dodaju iz MF, plaća se kao odbitak od ukupnog iznosa kredita.

“Pozajmica od 100 miliona kod respektabilnog partnera, predviđena je Zakonom o budžetu za tekuću godinu i realizovana je u cilju obezbjeđenja nedostajućih sredstava, a u funkciji redovnog i nesmetanog izmirivanja svih obaveza države”, istakli su iz Ministarstva finansija.

Imajući u vidu tržišna kretanja, navedeni aranžman zaključen je, ukazuju iz MF, po prihvatljivim i održivim uslovima, doprinosi fiskalnoj otpornosti i predstavlja korak bliže zatvaranju neophodne finansijke konstrukcije za ovu godinu.

“Dakle, realizovano zaduženje dodatna je podrška u suočavanju države sa globalnim rizicima ali i dokaz odgovornog vođenja ekonomske politike Vlade, čiji je primarni zadatak da zaštiti građane i privredu od takvih potresa, istovremeno stvarajući uslove za ekonomsku održivost i prosperitet društva”, poručuju iz resora Damjanovića.

Iz MF podsjećaju da je budžetom za 2023. godinu definisano da se država može zadužiti do 600 miliona eura putem zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Poruka glasacima

Ispastace vi cetnicku "slobodu" cetvrto koljeno potomaka, cutuci zatucani.

montenegrina

Kako dobar ministar!Potapa državu bez zadrške.Bolje bi mu bilo da je proglasio fajront ,bar bi bio pošten.Na kraju puta čeka odgovornost ,sudski postupci,i mnogo toga još!

marko

Prije neko jutro Darko reče na Drugačijoj da pokušavaju URA/DF/Demokrate da uzmu kredit kako znaju i umiju.