26 °

max 32 ° / min 23 °

Nedjelja

23.06.

32° / 23°

Ponedjeljak

24.06.

31° / 20°

Utorak

25.06.

30° / 20°

Srijeda

26.06.

31° / 21°

Četvrtak

27.06.

29° / 19°

Petak

28.06.

31° / 20°

Subota

29.06.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović: Crna Gora uskoro pokreće novi investicioni ciklus nastavkom gradnje autoputa ka Srbiji

Izvor: Predsjednik.me

Ekonomija

Comments 0

Milatović: Crna Gora uskoro pokreće novi investicioni ciklus nastavkom gradnje autoputa ka Srbiji

Autor: Antena M

  • Viber

Uokviru zvanične posjete Republici Italiji predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se sa predstavnicima Unije Privrednih komora i Terne, sa kojima je razgovarao o jačanju ekonomskih veza između dvije zemlje. Sastanku je prisustvovala i predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić.

"Jačanje ekonomske saradnje i ekonomska diplomatija su u mom fokusu i to je glavni razlog mog susreta sa predstavnicima italijanske privrede. Geografska i kulturna bliskost Crne Gore i Italije su prirodna baza za snaženje ekonomskih veza. Čini mi se da je nakon izgradnje podvodnog elektroenergetskog kabla ekonomska saradnja među našim zemljama pomalo utihnula i mislim da je pravo vrijeme da je ponovo oživimo i osnažimo kako u oblasti energetike, tako i infrastrukture i turizma", kazao je predsjednik Milatović na sastanku sa predstavnicima Unije Privrednih komora.

On je podsjetio da je u 2022. u Crnoj Gori ostvaren priliv investicija od 57 miliona eura iz Italije dok je robna razmjena između dvije zemlje u prvih pola godine 2023. iznosila 129 miliona eura.

"Crna Gora će uskoro pokrenuti novi infrastrukturni investicioni ciklus nastavkom gradnje autoputa ka Srbiji i početkom gradnje jadransko-jonskog autoputa koji će nas od Hrvatske spojiti sa Albanijom i dalje Grčkom. Razmišljamo i o izgradnji LNG terminala u Luci Bar. Sve ovo su velike prilike za italijanske kompanije i naš interes je da sarađujemo sa preduzećima koja nam mogu prenijeti know how i pomoći nam da realizujemo ove projekte", ocijenio je predsjednik Milatović.

On je predložio da se u saradnji sa Privrednom Komorom Crne Gore u narednom periodu organizuje Biznis forum u našoj zemlji, koji bi bio dobra prilika za unaprjeđenje sveobuhvatnih ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Imajući u vidu izuzetno značajnu investiciju kompanije Terna u Crnoj Gori – podvodni elektro-energetski kabl, predsjednik Milatović sastao se i sa izvršnom direktorkom te kompanije Đuzepinom di Fođa. U razgovoru je istakao da je Crna Gora zainteresovana za kreiranje uslova za izgradnju drugog podmorskog energetskog kabla s Italijom čime bi Crna Gora postala energetsko čvorište koje povezuje Italiju sa zemljama Zapadnog Balkana.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR