20 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zdravi Mojkovac: Nazire se raskid ugovora za rudnik Brskovo

Ekonomija

Comments 1

Zdravi Mojkovac: Nazire se raskid ugovora za rudnik Brskovo

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Iz GI Zdravi Mojkovac, čiji član Miodrag Fuštić učestvuje u radu međuresorne komisije koja odlučuje o rudniku Brskovo, saopštili su da se nazire raskid Ugovora sa koncesionarom. 

"U skladu sa Zaključkom Vlade odnosno Rješenjem br. 01-011/24-236/1 od 29. Januara 2024. Godine, prema kojem smo obavezni da damo stručnu analizu Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude (Pb, Zn, Cu,Fe S2 i ostalih pratećih sulfida metala) na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika „Brskovo“, a koja je pokazala da je ugovor apsolutno nezakonit, apsolutno štetan sa nesagledivim posljedicama za zdravlje, životnu sredinu i privredu lokalne zajednice predlažemo da se krene u postupak raskida ugovora shodno članu 34 Osnovnog ugovora pod tačkom g) – TEKST JE PREDLOGA ZAKLJUČKA KOJI JE PREDLOŽEN od strane našeg predstavnika u međuresorskom timu, g. Miodraga Fuštića", navodi se u saopštenju dostavljenom Anteni M.

"Cijeneći mogućnost da naš predstavnik Miodrag Fuštić učestvuje u međuresornom radnom timu za izradu stručne analize povreda Ugovora i drugih pratećih dokumenata, formiranom od strane Vlade Crne Gore i Ministarstva energetike i rudarstva, obavezni smo da javnost i građanime Mojkovca uputimo u dešavanja. Obzirom da je u ovoj fazi proces označen stepenom tajnosti -interno-, te da g. Fuštić ne smije iznositi detalje o trenutnom procesu, smatramo veoma važnim da se čuje glas lokalne zajednice u susret konačnoj odluci Vlade. U ovom trenutku ne znamo da li je naš predlog zaključka stavljen na glasanje i ako jeste, da li će ući u završnu verziju stručne analize. Ali sa sigurnošću možemo reći da rudnika neće biti!", navode u saopštenju za medije.

Podzravljaju trud koji je uložen u prethodnih mjesec dana od strane međuresornog tima, kao i odluku Vlade Crne Gore i resornog ministra Saše Mujovića da formiraju tim koji će sagledati sva dostupna dokumenta i time Vladi ukazati na smjer u kom treba da se ide kada je u pitanju potencijalni projekat rudnika Brskovo.

"Najviše pozdravljamo trud našeg predstavnika koji je mnoštvo argumenata, na kojima smo svi zajedno radili prethodnih 10 mjeseci, prezentovao pred timom i javnošću i koji je ponio glavni teret ispred svih nas za otkrivanje brojnih informacija, pored ostalog o zlatu, koje nije prikazano i da je u pitanju of šor kompanija.

Raduje nas činjenica da je rad ovog tima konačno završen i vjerujemo da analiza, koja će dovesti do raskida Ugovora u sebi sadrži sve argumente koje smo dostavili. Od mnoštva argumenata smo izabrali ključne i neoborive", dodaju u saopštenju.

Smatraju, kako kažu, da Vlada ima sve argumente u svojim rukama da raskine ovaj apsolutno nezakoniti i apsolutno štetni ugovor.

"Stoga poručujemo pojedinim ministrima, poznatim po druženjima sa koncesionarom,  koji će se, na predlog Ministarstva energetike i rudarstva, na nekoj od narednih sjednica Vlade izjašnjavati o ovome: ukoliko glasate protiv raskida Ugovora, direktni ste učesnici pljačke nacionalih resursa i ugrožavanja građana i prirode. Ne pokušavajte da nas prevarite! Rudnika neće biti!", zaključuju u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

ByeBye

Pakujte se polako, pa kršite zakone tamo gdje ste naučili. I vi i konsultanti za loniranje preko kojih hoćete da sprovedete korupciju. Bye bye!