18 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Rudniku uglja više službenika nego radnika

Ekonomija

Comments 1

U Rudniku uglja više službenika nego radnika

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Naredna godina biće kritična za Rudnik uglja (RUP) jer zbog ekološke rekonstrukcije Termoelektrana (TE) neće raditi više mjeseci, pa će proizvodnja uglja biti smanjena, saopštio je juče u Pljevljima ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

On je juče posjetio Rudnik uglja i razgovarao sa menadžmentom kompanije o nesreći u kojoj je u ponedjeljak 37-godišnji N.P. poginuo na radnom mjestu.

- Dobio sam nedvosmislena uvjerenja da će Termoelektrana imati dovoljno uglja za nesmetano funkcionisanje. Ali taj nivo proizvodnje uglja u 2025. godini ne možemo imati, bez obzira što je interesovanje za ugalj iz Pljevalja veliko – kazao je Mujović.

On je dodao da postoji potražnja iz Srbije i regiona na ,,jako visokom nivou“.

-Ali opet moramo imati na umu i ograničenja. Ugalj iz Pljevalja treba transportovati do Srbije kamionima, što traži vrijeme i novac i obara mogućnost plasmana rude. Dakle, 2025. godina je kritična i nadam se da ćemo uspjeti da je prebrodimo – kazao je Mujović.

Prema podacima iz energetskog bilansa za ovu godinu, RUP planira ukupnu proizvodnju od 1,8 miliona tona, od čega 81 odsto za potrebe TE, što je za 7,3 odsto manje od procjene ostvarenja za prošlu godinu. Za ovu godinu planiran je izvoz 315.000 tona uglja, što čini 18 odsto planirane proizvodnje.

Mujović je istakao da RUP „kuburi“ uslovno sa viškom zaposlenih. -

S jedne strane, u proizvodnji imamo manjak kvalifikovanih radnika, a s druge, u administraciji je enormno veliki broj zaposlenih. Imamo totalnu disproporciju između potreba i realne situacije u Rudniku, odnosno broj i struktura zaposlenih ne korespondiraju sa postrema – ocijenio je Mujović.

On je istakao da RUP ne može da se bazira na administrativnom kadru.

- Ljudi u procesu proizvodnje doprinose porastu profitabilnosti kompanije, a ne oni koji, uz dužno poštovanje svih, većinu radnog vremena provode u kancelariji i vrlo često nijesu ni upošljeni na način kako bi to trebalo. E, to je problem i sa tim moramo da se izborimo. A to nije lako, to je lako reći, ali vrlo teško sprovesti u djelo. Imate kolektivne ugovore i vrlo je teško otpustiti nekoga ko je stalno zaposlen – kazao je Mujović.

Saučešće porodici nastradalog rudara

Mujović je izrazio saučešće porodici nastradalog rudara i istakao da nas nesrećni događaji, poput toga, upozoravaju da ,,moramo pokazati najviši mogući nivo odgovornosti prema njima i truditi se da im život, koliko je to moguće, olakšamo“.

-Dijelim uvjerenje da je sve urađeno kako procedura nalaže, da su ispoštovane sve mjere zaštite i da se zaista radi o spletu, odnosno krajnje nesrećnom slučaju. Ovo je potvrda da najčešće stradaju najbolji i oni koji su ovaj posao već praktično pretvorili u dnevnu rutinu – rekao je Mujović.

On je dodao da je državna tužiteljka izašla na lice mjesta i da očekuju nalaz rudarskog inspektora, kako bi dobili cijelu sliku.

-Vratiti ljudski život ne možemo, ali moramo voditi računa da pozicija rudara i njihov status u društvu budu mnogo bolji, da njihova primanja i društveni položaj budu povoljniji, a mjere zaštite na radu uvijek na najvišem mogućem nivou - kazao je Mujović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mrgud

Ministar otkrio toplu vodu. A u koju državnu firmu nema viška zaposlenih. Evo da krenemo od Vlade CG.