15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odžić: Zaduženje je samo nastavak primitivne politike koja se vodi u Crnoj Gori

Ekonomija

Comments 0

Odžić: Zaduženje je samo nastavak primitivne politike koja se vodi u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Novo zaduženje 44. Vlade od skoro 700 miliona eura, po malo je reći lošim uslovima, samo je nastavak primitivne politike koja se vodi u Crnoj Gori poslednjih godina, saopštio je Petar Odžić, zamjenik predsjednika SDP-a.

"Sa prethodnim zaduženjem, koje je mahom bilo kod komercijalnih banaka, ova vlada nas je zadužila za preko 800 miliona eura. Jako je diskutabilan način i brzina realizacije ovog zaduženja, kao da se radi o nekoj jako maloj kamatnoj stopi, a ne o stopi od gotovo 6 posto, ako uračunamo i troškove hedžinga.

Zašto kao naše komšije Hrvati nismo ušli u emisiju takozvanih „narodnih obveznica“ koje bi bile ponuđene našoj privredi i stanovništvu?! Kamatna stopa bi bila puno manja, a činjenica je da zadnjih godina depoziti u našim bankama iznose između 4.5 i 5.5 milijardi eura. Ako uzmemo činjenicu da su kamate na oročena sredstva mizerne i kreću se daleko ispod 1%, jasno je da bi kamata od 3,5-4% bile izuzetno primamljive za naše tržište", navodi Odžić.

Pored, kako dodaje, puno jeftinijeg zaduženja imali bi i nekoliko drugih pozitivnih efekata.

"Prije svega promijenili bi poslovnu politiku banaka koje bi morale podići kamatebna oročena sredstva i tako pomogli CBCG u regulaciji bankarskog tržišta. I ono važnije zadržali bi desetine i stotine miliona eura, koje ovako izlaze iz zemlje na račun kamate, u našem sistemu, kod našeg stanovnistva i privrede. Veća količina novca u opticaju povećava i potrošačku moć ali i kretanje novca kroz privredu, što za rezultat ima indirektne pozitivne efekte po BDP. Velika šteta jer smo imali primjer uspješnog i povoljnog zaduženja, sa pozitivnim indirektnim efektima, i ključno je pitanje zašto smo izbjegli pomenuti model.

Ostaje da se vidi da li cemo u ovoj godini doći do maksimalnog zaduženja u jednoj godini, od preko milijardu eura?! I da se zapitamo da li nas ovakva politika gura u „grčki scenario“, da li ovakva zaduženja imaju elemente korupcije, jer brzina i tajnost prilikom procesa zaduženja govori o tome da akteri nije da bas ne znaju šta su uradili!", navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR