24 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

24° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tim Ministarstva finansija u Vašingtonu razgovarao sa rukovodstvom renomiranih kreditnih agencija i IFC-a

Ekonomija

Comments 1

Tim Ministarstva finansija u Vašingtonu razgovarao sa rukovodstvom renomiranih kreditnih agencija i IFC-a

Autor: Antena M

  • Viber

"Tokom radne posjete Vašingtonu, ministar finansija Novica Vuković, sa saradnicima, sastao se sa menadžmentom renomiranih kreditnih agencija, Moody`s  i Standard and Poor`s (S&P)", saopštili su iz tog Vladinog resora.

U razgovoru sa Sarahom Carlson, potpredsjednicom Moody`s-a, konstatovano je, kako kažu, da je crnogorska ekonomija pokazala značajan stepen otpornosti u posljednje dvije godine, naročito uzimajući u obzir snažna geopolitička i globalna ekonomska dešavanja.

Na sastanku sa Frankom Gillom, predstavnikom Standard and Poor`s-a, saopšteno je, dodaju u saopštenju, da je prepoznat značajan napredak Crne Gore u pogledu upravljanja finansijama i javnim dugom, zbog čega su i u posljednjem izvještaju, povećani izgledi Crne Gore sa stabilnih na pozitivne. 

Na sastancima sa rukovodstvom najuglednijih kreditnih rejting agencija, ministar Vuković poručio je, navode iz Ministarstva finansija, da je cilj Crne Gore da se u narednom periodu dodatno podstakne ekonomski rast i osnaži fiskalni učinak. U fokusu oba sastanka bili su, kako kažu, i načini na koji će Crna Gora dodatno unaprijediti ekonomsku sliku, sa akcentom na kapitalne projekte, gdje je prioritetnim ocijenjen nastavak izgradnje auto-puta. Razgovarano je i o, dodaju, aktuelnim izazovima na globalnom nivou, kao i o uticaju odliva ruskih i ukrajinskih turista na ekonomiju Crne Gore, ali i o predstojećim  obavezama iz evropske agende. 

Tim Ministarstva finansija, na čelu sa ministrom Vukovićem, u Vašingtonu se sastao i sa, kažu iz MF, potpredsjednikom Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation- IFC), Alfonsom Graciom Morom i saradnicima. Tom prilikom analizirana je, poručuju, dosadašnja saradnja Crne Gore sa ovom korporacijom, kako u oblasti pružanja konsultantskih usluga, tako i po pitanju redovnog izvršenja obaveza po osnovu povećanja kapitala Crne Gore u IFC-u.

"Na sastanku su se osvrnuli i na pristupanje Crne Gore Međunarodnoj asocijaciji za razvoj (The International Development Association- IDA) tokom 2023. godine iz kojeg je proistekla obaveza uplate 1 milion USD, u skladu sa čime je prva rata blagovremeno i uplaćena.

Potpredsjednik Mora, iskazao je spremnost da IFC i ubuduće, kroz partnerstvo i ekspertizu, podrži nove projekte, sa fokusom na energetiku i zelenu ekonomiju. Ministar Vuković poručio je da je snažno opredjeljenje Vlade upravo da se posveti projketima koji će imati značajan razvojni uticaj, donijeti opipljive ekonomske koristi za Crnu Goru i doprinijeti njenjoj većoj integraciji u međunarodna tržišta", saopštili su iz Ministarstva finansija.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin-Miogost

Viđite da nebi kako zakučili , još koju milijardu kredita , kako bi Spajke , i PES družina mogli noš neko vrijeme, uživaju o trošku građana. Posle kako bude.