26 °

max 34 ° / min 22 °

Srijeda

24.07.

34° / 22°

Četvrtak

25.07.

33° / 20°

Petak

26.07.

34° / 19°

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

40° / 25°

Utorak

30.07.

39° / 24°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održan Sajam evropskih projekata: Projekti ključni na putu ka prosperitetu

Izvor: PKCG

Ekonomija

Comments 0

Održan Sajam evropskih projekata: Projekti ključni na putu ka prosperitetu

Autor: Antena M

  • Viber

Privredna komora Crne Gore organizovala je danas treći Sajam evropskih projekata ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu.

Riječ je o manifestaciji koja okuplja institucije, organizacije i kompanije koje implementiraju projekte finansirane sredstvima različitih programa Evropske unije, a ima za cilj promociju ostvarenih rezultata.

Učestvovalo je više od 40 organizacija i institucija koje su predstavili oko 200 projekata.

Događaj su otvorile predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić i ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Kako je saopšteno iz PKCG, Drakić je istakla da ovaj događaj predstavlja još jednu priliku da se naglasi važnost evropskih integracija i projekata za razvoj crnogorske privrede i društva.

Istakla je značaj saradnje sa Ministarstvom evropskih poslova kako u segmentu vezanom za projekte, tako i u dijelu vođenja pretpristupnih pregovora koji su od posebnog značaja za privredu zbo njene integracije u jedinstveno tržište.

- Evropski projekti nijesu samo finansijska podrška, već ključna komponenta našeg puta ka prosperitetnijoj budućnosti. Oni unapređuju naše znanje, donose inovacije i otvaraju mogućnosti za saradnju sa partnerima širom Evrope. Kroz ove projekte, crnogorske organizacije, institucije i kompanije postaju dio jedne veće zajednice koja dijeli vrijednosti, ciljeve i viziju budućnosti - kazala je Drakić.

Ističe da je Privredna komora Crne Gore ponosna na svoju ulogu u implementaciji, promociji i podršci evropskim projektima.

- Naš cilj je da koristeći evropske fondove unaprijedimo znanje i kapacitete kako privrede, tako i Komore kao najstarije i jedinstvene poslovne asocijacije u zemlji - rekla je predsjednica.

Apostrofirala je i važnost saradnje jer, kako kaže, samo se zajedničkim naporima mogu iskoristiti svi potencijali koje nam evropski projekti pružaju.

- Ovaj Sajam je upravo mjesto gdje se promovišu uspješne priče, ali i razmjenjuju iskustva i dijele ideje. Zbog toga je važno da smo otvoreni za saradnju koja je temelj napretka. Evropski projekti nas uče koliko je važno raditi zajedno, dijeliti resurse i iskustva, te zajednički rješavati izazove. Uvjerena sam da će današnji događaj otvoriti mogućnosti za brojne nove inicijative i projekte koji će doprinositi daljem razvoju Crne Gore - kazala je Drakić.

Predsjednica Komore smatra da je pored korišćenja evropskih fondova, nužno da se usmjerimo na prenos znanja i iskustva iz naprednih zemalja Evropske unije u oblastima inovacija i tehnologija, zaštite životne sredine, zelene i cirkularne ekonomije, te digitalizacije. A fondovi i projektna partnerstva upravo to omogućavaju.

Prema riječima Drakić, brojni učesnici Sajma potvrđuju da Crna Gora ima kapaciteta da koristeći dostupnu podršku evropskih fondova radi na sebi i ispunjava postavljene ciljeve.

Ističe da su kroz prve pozive različitih programa IPA III odobreni brojni novi projekti čija je implementacija započela ili će započeti u ovoj godini, te da raduje da su tokom 2023. godine postali dostupni i novi programi: Digital Europe, Interreg Europe, Single Market Program i sada EU4Health. Privredna komora iskoristila je tu mogućnost i sa partnerima predala aplikaciju za prvi nacionalni Digitalno inovacioni hub, uključila se u projekat programa Interreg Europe, te kroz Single Market Program nastavila učešće u Evropskoj mreži preduzetništva.

- Komora je aktivna u 30 projekata iz 15 programa, a očekujemo i odobravanje 10-ak novih aplikacija. Naši partneri su brojni univerziteti, poslovne asocijacije, nevladine organizacije, naučno tehnološki parkovi iz Evropske unije i regiona. To potvrđuje da smo kredibilan saradnik koji posvećeno radi na ispunjavanju ciljeva ugovorenih projekata. Imperativ je da to ostanemo i u periodu koji je pred nama. Naša vrata su otvorena i svim partnerima iz Crne Gore, koje i ovim povodom pozivam da razmijenimo ideje i zajedno učestvujemo na budućim pozivima - zaključila je Drakić.

Maida Gorčević, ministarka evropskih poslova, izrazila je veliko zadovoljstvo što ima priliku da otvori ovu sada već tradicionalnu manifestaciju.

– Sajam projekata nam pruža priliku da na neposredan način predstavimo rezultate projekata koje finansira Evropska unija i skrenemo pažnju javnosti na sve koristi koje ovi projekti donose našim građanima i građankama – istakla je Gorčević.

Prema njenim riječima, uz podršku pretpristupnih fondova Evropske unije, Crna Gora više od 17 godina aktivno sprovodi projekte koji direktno doprinose održivom razvoju naše države i unapređuju životni standard naših građana. Počevši od oblasti zdravstva, preko obrazovanja, socijalne inkluzije i zaštite životne sredine, pa do razvoja turizma i očuvanja kulturnog nasljeđa, projekti donose višestruke benefite u brojnim oblastima.

– Projekti nam takođe omogućavaju da sarađujemo sa susjedima, ali i sa svim državama članicama Evropske unije. Tako u okviru programa evropske teritorijalne saradnje, kroz mehanizme kao što je Interreg, crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da realizuju projekte zajedno sa kolegama iz šireg okruženja, i na taj način razmjenjuju dobre prakse, rješavaju zajedničke izazove, njeguju dobrosusjedske odnose i doprinose regionalnoj stabilnosti – poručila je Gorčević.

Ona je istakla da, za Crnu Goru, koja je sa 44. vladom odlučno krenula ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, projekti koje finansira Evropska unija imaju ključnu ulogu u procesu evropske integracije.

S jedne strane, navodi ona, projekti nam omogućavaju da dostignemo evropske standarde kojima težimo kao buduća članica, dok ujedno daju i priliku našim građanima da, i prije samog članstva, osjete konkretne koristi i pozitivne promjene koje donosi proces pristupanja Evropskoj uniji.

Dodala je da nas, u konačnom, projekti pripremaju i za buduće izazove, jer nam omogućavaju da izgradimo kapacitete za upravljanje još većim projektima kada postanemo dio velike evropske porodice.

– Zadovoljstvo mi je što danas imamo priliku da se bliže upoznamo sa rezultatima koje su korisnici sredstava Evropske unije ostvarili u prethodnom periodu. Istovremeno vas ohrabrujem da nastavite vrijedno da radite i da koristite brojne mogućnosti za finansiranje projekata koje su vam na raspolaganju. Korišćenjem ovih mogućnosti, sigurna sam da možemo sprovesti u djelo kvalitetne ideje, podstaći inovacije i unaprijediti konkurentnost naše države – rekla je Gorčević.

Ona je na kraju posebnu zahvalnost izrazila Privrednoj komori Crne Gore za organizaciju ovog događaja i sjajnoj saradnji od samog početka.

– U duhu saradnje, neka ovaj sajam bude prilika za razmjenu iskustava, stvaranje novih partnerstava i osnaživanje puta Crne Gore ka Evropskoj uniji – poručila je ministarka.

Posjetioci Sajma bili su u prilici da se upoznaju sa projektima koje implementiraju institucije, opštine, kompanije, univerziteti i NVO sektor.

Pored upoznavanja s projektima koji su u toku, Sajam je ponudio mogućnost umrežavanja u cilju ostvarenja saradnje za pozive koji se očekuju u narednom periodu, navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR