20 °

max 27 ° / min 18 °

Četvrtak

13.06.

27° / 18°

Petak

14.06.

25° / 15°

Subota

15.06.

26° / 16°

Nedjelja

16.06.

27° / 18°

Ponedjeljak

17.06.

30° / 20°

Utorak

18.06.

31° / 21°

Srijeda

19.06.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MF demantuje Sindikat prosvjete: Nema smanjenja plata ni ukidanja dodataka ali će biti više reda

Ekonomija

Comments 3

MF demantuje Sindikat prosvjete: Nema smanjenja plata ni ukidanja dodataka ali će biti više reda

Autor: Antena M

  • Viber

U odnosu na navode Sindikata Prosvjete da će nastavnicima zarade biti manje 20 do 30 odsto te da im se ukidaju dodaci, iz Ministarstva finansija je saopšteno da, u cilju objektivnog informisanja javnosti i sprečavanja daljeg širenja dezinformacija, obavještavaju da donošenje novog zakona neće uticati na smanjenje zarada.

"Dakle, netačni su predmetni navodi predsjednika Sindikata prosvjete o ukidanju dodataka zaposlenim u prosvjeti, a samim tim i smanjenju njihovih zarada.

Nema govora o smanjenju zarada za 20 do 30 odsto, odnosno o bilo kakvom smanjenju, jer je ova Vlada podržala upravo povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti od jula ove godine i u kontinuitetu se zalaže za poboljšanje standarda i bolji socijalni status ove važne i brojne kategorije zaposlenih u javnom sektoru", ističu iz MF.

Namjera Ministarstva finansija je, kako je saopšteno, da se bolje uredi oblast zarada u javnom sektoru kako bi se eliminisale postojeće evidentirane neujednačenosti u ovoj oblasti.

Kada su u pitanju dodaci na zaradu, cilj je da se racionalizacijom brojnih dodataka na zaradu (nikako njihovim ukidanjem) unaprijedi transparentnost sistema zarada, i to na način da se trajni dodatni koeficijenti i dodaci uvedu u osnovni koeficijent, čime će doći do uvećanja osnovnog koeficijenta za visinu dodatka, pojašnjavaju iz resora Novice Vukovića.

"Pojašnjenja radi, predstavnici Ministarstva finansija su pripremili polazne osnove za rad Radne grupe u formi radne verzije nacrta Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Ovim povodom u Ministarstvu finansija 29. i 30. maja održani su sastanci sa svim članovima radne grupe na kojima je prezentovan predviđeni koncept zakona, u skladu sa preporukama Svjetske banke koje su rezultat detaljne analize i sagledavanja manjkavosti postojeće regulative", naglašavaju iz Ministarstva.

Na sastancima je, kako navode, istaknuta intencija Ministarstva finansija da se izvrši racionalizacija brojnih dodataka na zaradu što nikako ne znači njihovo ukidanje. Naime, preciziraju iz MF, decentralizovano pregovaranje o raznim dodacima za različite sektore dovelo je do viših nivoa zarada od onih koji se ogledaju u osnovnim koeficijentima i narušavanja vertikalne pravičnosti u javnom sektoru, kao i netransparentnosti sistema zarada.

"Konkretno, kada je u pitanju resor prosvjete, na sastanku kom su prisustvovali, kako predstavnici resornog Ministarstva, tako i reprezentativnog sindikata, predstavnici predlagača zakona predložili su da se izvrši analiza mogućnosti uključivanja trajnih dodataka (za stečena zvanja, odjeljensko starješinstvo, rad u dvije ili više ustanova, rad u kombinovanim odjeljenjima i drugih dodataka utvrđenih granskim kolektivnim ugovorom) u koeficijente odnosno uvećanja koeficijenata za pripadajuće trajne dodatke", ukazuju iz resora.

Takođe je predloženo da dodaci koji ne budu uključeni u koeficijente, ostanu prepoznati i utvrđeni kroz propise kojima se uređuju zarade zaposlenih u oblasti prosvjete. Na samom sastanku predsjednik Sindikata prosvjete nije imao primjedbi na ovaj predlog, pa je time i iznenađujuća naknadna reakcija u medijima, a naročito što je bazirana na netačnim navodima o ukidanju dodataka, navode iz MF.

Ističu da je u pitanju radna verzija teksta Zakona koja je podložna izmjenama i koja će se uobličiti kroz rad radne grupe. Stoga je, kako navode, preuranjeno informisanje javnosti o rješenjima koja se razmatraju i koja nijesu konačna.

"Pozivamo sve članove radne grupe, a posebno predstavnike sindikata koji se prethodnih dana ovim povodom oglašavaju u medijima, da se uzdrže od medijskih izjava koje sadrže netačne navode i interpretacije predloženih zakonskih rješenja, kako ne bi dezinformisali i zabrinjavali javnost, a prevashodno zaposlene čije interese zastupaju.

Ovim putem još jednom apelujemo na sve članove pomenute radne grupe, da daju konstruktivan doprinos u izradi teksta Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u cilju sistemskog uređenja ove oblasti", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Neka

Prosvetari su obmanuti. Dritanova vlada ostavila kvaku u ugovoru. Spajiceva jedva docekala da je iskoristi - jos kad je planiran budzet i povecani izdaci za stolice na kojima sjede pobjednici izboea. Sreca je za prosvetare sto DF, Demokrate, DPS i nacionalne stranke daju podrsku njihovim zahtjevima.

Lovćen

Nije “smanjenje” kaže, nego “racionalizacija”. Važno je da je DF pozapošljava (EPCG itd) sve svoje članove, pa se mora nedje pravit racionalizacija.

Ivangradjanin

Zivi bili pa vidjeli... Ako to urade generalni strajk pa neka ovaj ekspert drzi casove!!!