7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perović: Da li se iza sječe ambasadora kriju druge namjere Vlade?

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 7

Perović: Da li se iza sječe ambasadora kriju druge namjere Vlade?

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Konsultacije sa ambasadorima nisu mimo svijeta ali u ovim našim ima prilično zbunjujućih i zabrinjavajućih elemenata, kaže bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore i naš nekadašnji ambasador u Sloveniji i Kini Branko Perović.

Najčešći poziv svim ambsadorima na sastanak, za koji je Perović čuo tokom svoje bogate diplomatske karijere, jeste tokom godišnjih odmora ili vjerskih praznika kad su ambasadori ionako mahom u svojoj zemlji. U suprotnom, napominje, mora da postoji neki debeli razlog za poziv svim diplomata.

“Koji bi debeo razlog mogao da bude? Ozbiljna promjena spoljno političke strategije ili promjena u nekim drugim pravcima koje Vlada namjera da sprovede u međunarodnoj aktivnosti. Za takve primjere znam”, ukazuje Perović gostujući u našoj emisiji “Drugačija radio veza”.

Kod nas je neobična situacija, ističe Perović. Prvo je, preko medija, pozvano sedam ambasadora koje je Vlada opozvala pa su onda poziv dobili i svi ostali na sastanak, uz sugestiju da kupe kartu u jednom smjeru.

“Ja nisam čuo za takav slučaj, neobičan je i zato izuzetan. Moguće je da se iza toga kriju neke druge namjere”, ističe Perović.

To što su opozvani ambasadori pozvani preko novina nije prvi put, nije presedan. Desilo se 2008. i to upravo Peroviću. Dobio je, kaže, kratak rok da se vrati kući, tri dana.

Prije nego opozovete ambasadora, prvo bi ga trebalo pozvati na konsultacije, pojedinačne, nalažu to dobri maniri diplomatije, pojašnjava Perović.

U ovom aktuelnom slučaju, ambasadori su pozvani na kolektivne konsultacije po istom osnovu, što je Peroviću problematično.

Perović komentariše obrazloženje Vlade da su opozvani ambasadori radili protivno interesima države.

“Optužba da radite protiv svoje zemlje je teško dokaziva za poslove kojima se oni bave. Ja sam uvjeren da ambasadori prihvataju svaki postulat kojim će se nova Vlada, kako je najavila, voditi u svoj politici”, smatra Perović i akcentuje da postoje brojne nelogičnosti u vezi sa tim potezom Vlade.

Perović napominje da je ovo neobičajen momenat, koji god da su motivi.

”Mislim da je ovaj izlet u sječu ovakve vrste, prilično problematičan sa puno aspekata”, naglašava Perović.

Ovim potezom, šalje se poruka zemljama domaćinima tih ambasadora ali i svim građanima Crne Gore.

“Prilično revolucionarnim načinom se pokušava promijeniti nešto što se ne bi trebalo mijenjati jer spoljna politika nove vlasti je, u osnovnim postulatima, kompatibilna sa onom stare vlasti a ovi ambasadori su upravo otišli na službu da slijede tu vrstu orjentacije vlastite zemlje”, navodi Perović.

Autor emisije Darko Šuković iznio je zapaženje dijela javnosti da se Vlada, premijer i ministar vanjskih poslova ponašaju osiono i bez poštovanje prema svojim ambasadorima a servilni su prema ambadorima drugih zemalja. Perović kaže da ima isti takav utisak.

“Vlast pokušava da zavrijedi simpatije ambasadora stranih zemalja i to je sračunat potez. To pokazuje i da iza svega ovoga stoji neka druga agenda a u detalje ne bi ulazio”, ističe nekadašnji crnogorski diplomata.

Crnogorska javnost pamti nediplomatsku izjavu tadašnjeg ambasadora Francuske u Skoplju Kristijana Timonijea datu prije dvije godine da bogatstvo Crne Gore drži 12 porodica. Timonije je novi ambasador Francuske u Crnoj Gori. Prema našim saznanjima, stigao je u Podogoricu sa akreditivnim pismom.

Upitan, da li ga iznenađuje što Francuska šalje a Crna Gora prima osobu koja je napravila takav, u najmanju ruku, diplomatski gaf u vezi sa Crnom Gorom, Perović kaže:

“U pravilima službe o kojoj govorimo, bilo bi apsolutno iznenađenje i postupak Pariza da kandiduje i naš da primimo Timonije”, kaže Perović uz opasku da će stvoriti prilika da se pita: koliko francuskih porodica ima ukupno bogatsvo u svojim rukama.

I zvanični Brisel je načinio potez koji nije učestao. Naime, komesari Borelj i Varhelji su prije neki dan uputili čestitke potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću. I Evropska unija može da uvodi nove prakse, zaključuje Perović.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Radoman

Ovdje se ne radi o opozivu ambasadora - opoziv vrijednosti je u pitanju. Ovaj ministar Radulovic je dečko nedorastao zvanju ministra, dečko poražene i pomračene svijesti. U jednom javnom pojavljivanju djelovao je gilpertski, dok pomamno gazi po kolegama.

Sofija

Da li iko zna na koji je nacin jedna onakva opskurna pojava poput nazovi ministra vanjskih poslova pošla u Rumuniju koja je članica Nato-a i Eu, na koji način je zastupao interese Crne Gore. To bi moglo da znači da je godinama naša diplomatska mreža bila isprepletana subverzivnim i opskurnim likovim

Francuska opet protiv

Kao 1918. Francuska opet protiv Crne Gore. Podlo.