8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Međunarodna nagrada za kvalitet maslinovog ulja Plantaža

Društvo

Comments 1

Međunarodna nagrada za kvalitet maslinovog ulja Plantaža

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Maslinovo ulje kompanije “ 13. Jul Plantaže“ nagrađeno je za kvalitet na nedavno završenom međunarodnom sajmu maslinara koji je održano u Neumu.

Plantaže su na 21. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2019, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacija, koje spada u najveće i najznačajnije takmičenje ovog tipa na prostorima našeg Regiona, osvojile bronzanu medalju za kvalitet extra djevičanskog maslinovog ulja.

Nakon ocijene kvaliteta velikog broja uzorka maslinovog ulja sa prostora Mediterana, od čega je čak 136 uzoraka bilo u kategoriji zlatnih ulja, kakvo je ulje Plantaža, a imajući u vidu da je ovo prvo takmičenje i nagrada za Plantaže kada je u pitanju ovaj proizvod, ovaj nastup u Plantažama ocjenjuju veoma uspješnim.

''Ovo priznanje, za Plantaže, ima posebnu emotivnu vrijednost, imajući u vidu da su u startu namjere Plantaža, da se bave i ovom vrstom proizvodnje bile osporavane među kolegama maslinarima. Postojalo je mišljenje da Ćemovsko polje neće prihvatiti kulturu masline i da se u ovoj proizvodnji ne mogu ostvariti dobri rezultati. Kao i mnogo puta do sada, Ćemovsko polje se pokazalo kao zavidan domaćin, koji zahvaljujući bogatstvu svog teroara, pruža odlične uslove za uzgoj i ove suptropske kulture''- navedeno je u saopštenju.

Kako se dodadje, kompanija Plantaže u svojim zasadima ima blizu 10.000 stabala masline, sa tendencijom rasta, najviše sorte leccino, a zatim istarske bjelice, arbequina i maurina.

''Pažljivom njegom i isključivo ručnom berbom, uz najsavemeniju preradu na presama za hladno cijeđenje, dobijeno je ulje raskošnog mirisa i skladnog, pikantnog plemenitog ukusa, koje stručnjaci ocjenjuju najvišim ocjenama. Prema zvaničnim podacima potrošnja maslinovog ulja u Crnoj Gori je relativno niska i iznosi 0,5 litra po glavi. Podaci pokazuju da naše komšije Hrvati koriste u prosjeku dva litra maslinovog ulja godišnje, za razliku od Grka koji u prosjeku koriste 20 litara godišnje po glavi stanovnika ili pak Španaca i Italijana koji koriste 11 litara''- navedeno je u saopštenju.

Nedavno naučno istraživanje sprovedeno na Medicinskom fakultetu Njujorškog Univerziteta The New York University School of Medicine, dokazalo je ono što se na ovim prostorima odvajkada zna, da redovna konzumacija maslinovog ulja smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara tj. da njegova konzumacija ima blagotvoran uticaj na ljudski organizam.

''Namjere i želje Plantaža su, a vjeruju da će ovakve nagrade tome i doprinijeti, da Crnu Goru, domovinu najstarije maslina na svijetu, visoko pozicioniraju u svijetu maslinarstva, zaokružujući svoju autentičnu vinsko – gastronomsku priču''- zaključeno je u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Misko

Jos kad bi se moglo kupiti nedje u Crnoj Gori,bilo bi super!