20 °

max 22 ° / min 13 °

Subota

30.05.

22° / 13°

Nedjelja

31.05.

19° / 14°

Ponedjeljak

01.06.

22° / 15°

Utorak

02.06.

24° / 14°

Srijeda

03.06.

23° / 13°

Četvrtak

04.06.

24° / 14°

Petak

05.06.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sinđelić nije podnio zahtjev za azil

Društvo

Comments 0

Izvor: Mina

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Sinđelić nije podnio zahtjev za azil

Svjedok saradnik u slučaju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016, Saša Aleksandar Sinđelić nije podnio Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) zahtjev za međunarodnu zaštitu.

Iz MUP-a su agenciji MINA kazali da je, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca svaki stranac, nakon izražene namjere, kod Sektora granične policije, dužan da podnese zahtjev za međunarodnu zaštitu Ministarstvu, u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 15 dana.

Sinđelić se, kako su naveli iz MUP-a, nalazi pod posebnim režimom nadzora i zaštite kojem podliježu svi stranci koji pristupe u Crnu Goru i izraze namjeru da će podnijeti zahtjev za međunarodnu zaštitu MUP-u.

“Bez obzira o kojem licu se radi, pravo azila je ustavno pravo, propisano članom 44 Ustava Crne Gore da stranac koji osnovano strahuje od progona zbog svoje rase, jezika, vjere ili pripadnosti nekoj naciji ili grupi ili zbog političkih uvjerenja može da traži azil u Crnoj Gori”, rekli sui z MUP-a.

Oni su objasnili da su Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca propisana načela, uslovi i postupak za odobravanje međunarodne i privremene zaštite stranca koji traži međunarodnu zaštitu, prava i obaveze stranca koji traži međunarodnu zaštitu, kao i uslovi i postupak za poništenje i prestanak azila.

Navodi se da postupak po zahtjevu za međunarodnu zaštitu, kao i poslove prihvata i smještaja stranca koji traži međunarodnu zaštitu vrši MUP.

“U postupku po zahtjevu za međunarodnu zaštitu utvrđuju se uslovi koji se odnose na razloge, djela i učinioce progona, odnosno ozbiljne nepravde, kao i na postojanje zaštite od progona i ozbiljne nepravde u zemlji porijekla”, kazali sui z MUP-a.

Prema njihovim riječima, razlozi progona mogu biti rasa, vjera, nacionalnost, političko mišljenje ili određena društvena grupa.

“Nakon svakog sprovedenog ispitnog postupka i saslušanja o svim činjenicama i okolnostima koje su bitne za postupak odobravanja međunarodne zaštite, utvrđenih činjenica i izvedenih dokaza donosi se odluka po zahtjevu”, navode iz MUP-a.

Oni su rekli da je krajnji rok za odlučivanje po zahtjevu 21 mjesec od dana podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR