15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Usvojena Strategija pametne specijalizacije

Društvo

Comments 0

Usvojena Strategija pametne specijalizacije

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Vlada je danas usvojila Strategiju pametne specijalizacije, čime je Crna Gora postala prva država, nakon članica Evropske unije (EU), koja ima taj dokument, saopštila je ministarka nauke Sanja Damjanović.

Ona je kazala da to nije Strategija Ministarstva nauke nego države Crne Gore kojom su prepoznate uže, prioritetne oblasti koje imaju najveći potencijal za ekonomski razvoj, a za koje su istraživanje i inovacije ključni faktori koji mogu značajno da povećaju konkurentnost.

„U pitanju je recept EU da se trasira moderan razvoj ekonomije, baziran na domaćim potencijalima, ali uz otvorenost ka međunarodnoj sceni kao i da se tradicionalni sektori tehnološki unaprijede, naročito kroz digitalizaciju“, rekla je Damjanović na konferenciji za novinare.

Na taj način se, kako je navela, investicije fokusiraju na domene i oblasti za koje je Strategija pokazala da Crna Gora može da bude konkurentna i na širem planu.

„Crna Gora je kao prioritetne oblasti prepoznala održivu poljoprivredu i lanac vrijednosti hrane, održivi zdravstveni turizam, energiju i održivu životna sredina sa tehnmoločkom podrškom informacino-komunikacionih tehnologija“, saopštila je Damjanović.

Prema njenim riječima, Strategija je jedan od uslova korišćenja EU fondova, kao i striktan preduslov korišćenja strukturnih fondova kada Crnoj Gori budu dostupni.

Damjanović je kao važan benefit Strategije istakla pristupanje takozvanim evropskim tematskim platformama za pametnu specijazaciju, koje su Crnoj Gori od danas dostupne.

„Tematske platforme kreiraju države EU koje imaju slične prioritete u okviru svojih Strategija pametnih specijalizacija i na taj način realizuju zajedničke projekte i sa njima izlaze na internacionalno tržište“, objasnila je Damjanović i dodala da je cilj da se u narednom periodu i Crna Gora pridruži takvim platformama.

Naredni važan korak se, kako je kazala, odnosi na definisanje nacionalne strukture koja će biti zadužena za upravljanje i implementaciju Strategije.

Ona je objasnila da je Strategija izrađivana dvije godine prema metodologiji koju je razvila EU, a koja je svaku fazu procesa detaljno pratila i ocjenjivala.

Damjanović je rekla da je Ministarstvo nauke kordiniralo taj proces uz pomoć Mininistarstva ekonomije, ali da je dokument radilo više od 300 ljudi iz akademskog, privrednog, javnog i civilnog sektora, od čega više od polovine iz biznis sektora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR