14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šehović: Komisije će provjeravati inostrane diplome

Društvo

Comments 0

Šehović: Komisije će provjeravati inostrane diplome

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Sistem priznavanja i kontrole inostranih diploma biće pooštren, na način što će, pored dosadašnjih procedura koje ostaju na snazi, komisije upoređivati strane kvalifikacije i ishode učenja sa domaćim. To je saopštio ministar prosvjete Damir Šehović odgovarajući danas u Skupštini Crne Gore na poslaničko pitanje.

Osim toga, posebna pažnja pri priznavanju biće posvećena uključenosti praktične nastave, ali i poziciji fakulteta koji je izdao diplomu na međunarodno priznatim rang-listama. 

Kako je rekao ministar, cilj je zaštita malog crnogorskog tržišta od nekvalitetnih diploma, uz napomenu da ništa od navedenog ne podrazumijeva zastoj u procedurama priznavanja, već samo detaljniji i temeljniji pristup.

"Crna Gora je malo tržište i potpuno je legitimno da uporedimo diplome koje dolaze iz inostranstva sa onim što su naši studijski programi, te vidimo da li oni ispunjavaju očekivane ishode znanja na način na koji se to radi na crnogorskim obrazovnim ustanovama. Pritom, nije nam cilj da usporavamo mobilnost, već da zakonski zaštitimo naš sistem vodeći računa veličini i specifičnostima sistema", kazao je Šehović.

Naime, Crna Gora je od 3. marta 2004. potpisnica Lisabonske konvencije, koja je osnova sistema priznavanja i čijih principa će se Crna Gora pridržavati i ubuduće.

"Preciznije, pored dosadašnjeprovjere statusa ustanove koja je izdala diplomu i provjere vjerodostojnosti diplome, sada biti uvedeni i dodatni kriterijumi. Ova konvencija je usvojena u okviru Savjeta Europe i ratifikovalo je 45 od ukupno 47 država članica, kao i devet država koje nijesu članice Savjeta", navodi se u saopštenju.

Ministar je ponovio i da je u prethodne dvije godine odbijeno preko 60 zahtjeva za priznavanjem visokoškolskih diploma. Uglavnom zato što je postojala sumnja da se radilo o falsifikovanoj ispravi ili je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi.

Takođe je u tom periodu odbijeno i priznavanje 30-ak diploma srednjoškolskih ustanova i podnesen isto toliki broj krivičnih prijava. Ukupno je stoga odbijeno priznavanje skoro 100 srednjoškolskih i visokoškolskih diploma.

Unapređenja sistema priznavanja, kako je saopštio ministar, urađena su na osnovu ekspertske analize, kao i analize dvije radne grupe koje je formiralo Ministarstvo.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR