13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sjutra u HN Sabor o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti; Vučinić: SPC međaši prostor velikosrpskim interesima u Boki

Društvo

Comments 0

Sjutra u HN Sabor o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti; Vučinić: SPC međaši prostor velikosrpskim interesima u Boki

Izvor: Dnevne novine

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Mitropolija crnogorsko primorska SPC objavila je da će sjutra u Manastiru Savina zasijedati Svetostefanski crkveno narodni sabor na kojem će se, kako piše u najavi, odrediti prema “zlonamjernom predlogu zakona kojim Vlada Crne Gore namjerava da srpsku crkvu u Crnoj Gori liši njenog vjekovnog nasljeđa”.

Prije zasijedanja biće održana liturgija povodom slave grada Herceg Novog (15. avgust) i prenosa moštiju Sv. Arhiđakona Stefana.
 
Za predsjednika Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Steva Vučinića, ovaj sabor je samo još jedan dokaz da Beogradska patrijaršija “međaši prostor velikosrpskih imperijalnih ambicija u Boki”.

“Ta njihova ambicija preksinoć je i muzički eksponirana na Kanli-kuli u Herceg Novom. Pjevano je “Tamo daleko” i skandirano da su Crna Gora i Srbija jedna familija. Namjerenim saborom, čije će odluke biti uperene protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u svetosavskome maniru, ta patrijaršija poricaće činjenicu da se nezakonito i bez pravnoga osnova upisala kao vlasnik 12 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, većine manastira i većine crkava. Inače, oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti sukobljavaju se crnogorska i velikosrpska državna i nacionalna ideja i od njegovoga razrješenja zavisiće budućnost Crne Gore: ili će biti slobodna zemlja ili beogradska kolonija. Mislim i vjerujem da će se beogradski popovi ovoga puta suočiti s državnom silom koja po prvi put poslije trideset godina pokazuje spremnost da štiti integritet i suverenitet zemlje”, poručuje Vučinić.

Uvod u sjutrašnji sabor bio je humanitarni koncert “Za naše Kosovo i Metohiju”, čiji je jedan od organizatora takođe Mitropolija crnogorsko primorska, a kojem su, između ostalih, prisustvovali lider DF-a i Prave Crne Gore Andrija Mandić i Marko Milačić, kao i predsjednik budvanske opštine Marko Carević.

Koncert će ostati upamćen po nastupu Vlada Georgieva, skandiranju publike “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”, dešavanjima koja su pokazala da su koncert i sjutrašnji Svetostefanski sabor SPC i te kako povezani i da imaju za cilj animiranje javnosti uoči donošenja zakona o slobodi vjeroispovijesti. Uostalom, i sam Georgijev je, završavajuću nastup, poručio publici: Vidimo se na liturgijii!

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR