15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Martinović: Crna Gora treba da ima svoju crkvu

Društvo

Comments 3

Martinović: Crna Gora treba da ima svoju crkvu

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Advokat Nikola Martinović kaže kako je ideja o ponovnom uspostavljanju samostalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori potpuno prirodna i zasnovana na istorijskim činjenicama, ali opozicija će listom biti protiv, jer nije kadra prihvatiti bilo kakvu inicijativu koju pokreće predsjednik Milo Đukanović.

Upozorava da, ipak, treba biti oprezan sa idejama pomirenja, ukazujući da patriotizam i izdaja, antifašizam i kolaboracija, zločinac i žrtva se ne mogu bilo kakvim kompromisima ujediniti.

"Oprostiti grešku, pa i izdaju je ljudski i potrebno, ali ne po cijenu da se zločini izjednače sa borbom za identitet i prosperitet. Radi budućih generacija i stabilnosti Crne Gore, takve dileme se moraju argumentovano i dosljedno otkloniti", ističe Martinović.

Kaže kako je potpuno prirodna i na istorijskim činjenicama zasnovana ideja o ponovnom uspostavljanju samostalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"To nije pitanje hrišćanske dogmatike ili vjerovanja, već prvenstveno organizaciono-političko pitanje. Kao što je današnja Srpska pravoslavna crkva 1922. godine uspostavljena zbog političkih i društvenih promjena nastalih završetkom I svjetskog rata, koje su i eksplicitno navedene u tomosu Vaseljenske patrijašije, tako isti argumenti važe i danas, nakon uspostavljanja Crne Gore kao posebne i nezavisne države.

Balkan je izvanredan primjer metamorfoze organizacije pravoslavne crkve u zavisnosti od političkih prilika, odnosno promjena državnih granica, počev od Ohridske arhiepiskopije u Otomanskom carstvu do eparhija u Austrougarskom carstvu koje su bile organizacioni dio Vaseljenske, a ne drugih tada postojećih pravoslavnih crkava", smatra Martinović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Djuro Vučinić

Niko ovako kratko ,jasno i razložno nije pojasnio zašto CG ima pravo na svoju Pravoslavnu Crkvu. Uzgred i dileme pomirenja,koje su nemoguće kad postoje institucije i pojedinci koji još istrajavaju i prizivaju "razloge" stogodišnje svađe među pravoslavnim narodom u CG.

Momčilo

Ne CG treba da ima svoju crkvu, nego CG mora da ima svoju crkvu ! Inače zbogom i državi i narodu....