10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Specijalne snage ulaze u bataljon za posebnu podršku

Društvo

Comments 0

Specijalne snage ulaze u bataljon za posebnu podršku

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Vojska Crne Gore biće reorganizovana do sredine 2020. i od dijela Čete specijalnih snaga, Pomorskog odreda, Čete vojne policije i Počasne garde formiraće se bataljon za borbenu podršku. To je predviđeno Dugoročnim planom razvoja odbrane do 2028.

UZOR ZELENE BERETKE

Četa specijalnih snaga Vojske Crne Gore prvi put je prikazana u javnosti na snimcima koje je objavila RTCG prošle nedjelje, a pripadnici te elitne jedinice koriste doktrine i metode djelovanja čuvenih američkih Zelenih beretki. Specijalci su organizovani u borbene timove od 12 ljudi, u kojima svaki čovjek ima svoju specijalnost, ali je obučen tako da može zamijeniti kolegu u bilo kojoj ulozi ako zatreba. Neki od zadataka ove jedinice su izviđanja, prikupljanje obavještajnih podataka, odgovor na terorizam i hibridne prijetnje.

U cilju unapređenja efikasnosti izvršavanja misija i unapređenja komandovanja, Vojska će biti reorganizovana. Formiraće se dva pješadijska bataljona i jedan mješoviti artiljerijski divizion u rezervi, koji će imati aktivan dio komande i jedinice do ranga voda.

Od dijela snaga Čete specijalnih snaga, Pomorskog odreda, Čete vojne policije i Počasne garde formiraće se bataljon za borbenu podršku, dok će se Četa veze i elementi za elektronsko ratovanje (nalaze se u sastavu Čete specijalnih snaga) objediniti u Četu za vezu i elektronsko ratovanje. Formiraće se bataljon za podršku u čiji sastav će ući Logistički bataljon i Inžinjerijska četa.

Povećanjem brojne veličine Vojske na 2368 pripadnika, uz promjene organizacijsko-formacijske strukture Vojske omogućiće se ostvarivanje definisanih nivoa ambicija - navedeno je u dokumentu Ministarstva odbrane. Prema sadašnjoj organizacijsko-formacijskoj strukturi, Vojsku Crne Gore čine: Kopnene snage, Vazduhoplovstvo i Mornarica i Snage za podršku.

Kopnene snage čine Pješadijski bataljon, Počasna garda, Četa specijalnih snaga i Četa vojne policije, dok Vazduhoplovstvo u svom sastavu ima: Komandu, Helikoptersku eskadrilu, Četu za podršku avijacije, Vod veze, Vazduhoplovni operativni centar, 1. Vod protivvazduhoplovne odbrane, 2. Vod protivvazduhoplovne odbrane i Odjeljenje za opsluživanje.

Sadašnju organizaciju Mornarice čine: Komanda, Patrolni brod P-33, Patrolni brod P34, Odred pomoćnih brodova, Pomorski odred, Školski brod ,,Jadran“, Odred obalskog osmatranja i Četa za podršku. -Promjena koncepta odbrane Crne Gore, nastala nakon sticanja punopravnog članstva u NATO, zahtijeva izmjene trenutne organizacijsko-formacijske strukture Vojske kako bi se efikasno odgovorilo na dodijeljene misije i zadatke na nacionalnom nivou i u okviru sistema kolektivne odbrane. Struktura kopnenih snaga biće prilagođena zahtjevima za dostizanje definisanih nivoa ambicija i projektovanih sposobnosti - navodi se u dokumentu.

PLANOVI

Formiranjem dva pješadijska bataljona i jednog mješovitog artiljerijskog diviziona u rezervi stvoriće se, kako se navodi, preduslovi za izradu mobilizacijskih planova i obuku rezervnog sastava.

Od dijela snaga Čete specijalnih snaga, Pomorskog odreda, Čete vojne policije i Počasne garde formiraće se bataljon za borbenu podršku. Osnovni zadatak jedinice je pružanje borbene podrške na kopnu i moru jedinicama Vojske i drugim elementima sistema odbrane. Nosilac je obuke dijela deklarisanih sastava Vojske Crne Gore iz domena vojno policijskih zadataka, podvodnog i deminiranja na kopnu. Četa veze i elementi za elektronsko ratovanje iz Čete specijalnih snaga objediniće se u Četu za vezu i elektronsko ratovanje.

Četa specijalnih snaga će biti rasformirana. Formiraće se bataljon za podršku u čiji sastav će ući jedinice Logističkog bataljona i Inžinjerijska četa iz sastava Pješadijskog bataljona, ističe se u dugoročnom planu odbrane. Pješadijski bataljon biće, kako je objašnjeno, razmješten u Danilovgradu, Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici. Komande i mirnodopske jedinice 2. i 3. Pješadijskog bataljona rezervnog sastava biće razmještene u Pljevljima i Andrijevici, dok će komanda i mirnodopski vod Mješovitog artiljerijskog diviziona biti razmješteni u Nikšiću.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR