Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Sloboda izražavanja preduslov za napredak na putu ka EU"

| Postavio/la: Jelena Ćetković

"Sloboda izražavanja preduslov za napredak na putu ka EU"

Garantovanje slobode izražavanja preduslov je za napredak na putu ka Evropskoj uniji, ocijenio je generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danielson i dodao da se o slobodi izražavanja i medija ne može pregovarati.

On je rekao da mu je zadovoljstvo što otvara treće Dane medija i dodao da će tokom dva dana pažnja biti usmjerena na stanje slobode medija i održivost nezavisnih medija u region.

Odlazeći komesar za evropsko proširenje i susjedsku politiku Johanes Han kazao je u video obraćanju da su medijske slobode pod prijetnjom, ne samo na Zapadnom Balkanu, već širom svijeta.

On je kazao da sloboda medija u “srcu” Strategije za Zapadni Balkan.

On je kazao da ne može biti napretka na putu prema Evropskoj uniji bez zaštite medijske slobode i slobode izražavanja.

“To je razlog zbog kojeg započinjemo i završavamo proces pridruživanja s poglavljima 23 i 24 o vladavini zakona. Novinarima moraju biti omogućeni pristojni i profesionalni uslovi za nezavisno obavljanje svog posla i bez prijetnji i napada”, rekao je Han.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović poručio je da su visoki etički principi i samoregulacija izuzetno važni i da su mediji najbolji kontrolori vlasti onda kada su nezavisni.

On je istakao da nijedan slučaj napada na novinare i njihovu imovinu ne smije biti arhiviran.

Ostavi komentar

0/300