9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tivat obilježava Evropsku nedjelju mobilnosti: "Pješačite sa nama"

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Tivat obilježava Evropsku nedjelju mobilnosti: "Pješačite sa nama"

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Nizom akcija kojima se promoviše održivi transport i apeluje na promjene ponašanja u saobraćaju, u Tivtu će biti obilježena Evropska nedjelja mobilnosti (16 – 22. septembar) koja se ove godine organizuje na temu bezbjedno pješačenje i bicikliranje dok je slogan kampanje: Pješačite sa nama!

U organizaciji Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost i asistenciju Sekretarijata za planiranje  i održivi razvoj obilježavanje ove evropska inicijative počeće u ponedjeljak, 16. septembra okruglim stolom na temu „Fotonaponski potencijal u lokalnoj zajednici kao faktor poboljšanja energetske efikasnosti, urbane mobilnosti i društvene odgovornosti”.

Cilj događaja je, kako su objasnili, podsticanje korišćenja solarne energije u transportu.

U utorak, 17. septembra planiran je „Street day“, odnosno dvočasovno zatvaranje centralne gradske ulice radi promocije ekoloških, društvenih, kulturnih i rekreativnih aktivnosti.

U svrhu upoznavanje djece sa značajem zaštićenih prirodnih dobara, druženja u prirodi i promocije obnovljivih izvora energije, u srijedu, 18. septembra je predviđen Eko kamp i posjeta učenika osnovnih škola zaštićenom prirodnom dobru “Ulcinjska Solana” i Vjetroparku “Možura”.

Akcija „Svi na katamarane“ i besplatna vožnja solarnim brodovima koji obavljaju linijski prevoz putnika iz Tivta, biće upriličeni u četvrtak, 19. septembra.

Dan kasnije, u II dalmatinskoj ulici od 9 do 11 sati za učenike osnovnih škola biće organizovano takmičenje u savladavanju biciklističkog poligona i tematska likovna radionica za djecu predškolskog uzrasta pod nazivom „Savladaj prepreke – vozi bicikl“.

Promovisanje planinarenja i planinarskih staza na brdu Vrmac, u okviru akcije „Planinarimo zajedno“ biće organizovano putanjom Gornja Lastva – Sv. Vid – Gornja Lastva u subotu, 21. septembra.

Posljednjeg dana akcije, u nedjelju, koja je inače međunarodni Dan bez automobila, rezervisan je za međunarodnu biciklističku trku za žene i rekreativnu trku na pet kilometrara. Ulesnici ove akcije koja će se organizovati na ruti šetalište Pine – Donja Lastva – šetalište Pine su Fancy Women bike ride i Atletski klub Tivat.

Evropska nedjelja mobilnosti je manifestacija kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj na fosilna goriva. Cilj Evropske nedjelje mobilnosti je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mjere održive urbane mobilnosti učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pješaka.

Od prvog pojavljivanja 2002, uticaj Evropske nedjelje mobilnosti konstantno raste, kako u Evropi, tako i širom svijeta. Kampanja je 2018. oborila sopstveni rekord – 2792 grada iz 54 zemlje organizovali su aktivnosti u okviru nedjelje mobilnosti.

Tivat ovu akciju obilježava već  četvrtu godinu za redom i nakon uspijeha postignutog 2017. kada je nominovan među tri najbolja u kategoriji Evropskih gradova do 50.000 stanovnika, nastavlja i ove godine sa još ambicioznijim programom. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR