Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Tivat obilježava Evropsku nedjelju mobilnosti: "Pješačite sa nama"

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Tivat obilježava Evropsku nedjelju mobilnosti: "Pješačite sa nama"

Nizom akcija kojima se promoviše održivi transport i apeluje na promjene ponašanja u saobraćaju, u Tivtu će biti obilježena Evropska nedjelja mobilnosti (16 – 22. septembar) koja se ove godine organizuje na temu bezbjedno pješačenje i bicikliranje dok je slogan kampanje: Pješačite sa nama!

U organizaciji Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost i asistenciju Sekretarijata za planiranje  i održivi razvoj obilježavanje ove evropska inicijative počeće u ponedjeljak, 16. septembra okruglim stolom na temu „Fotonaponski potencijal u lokalnoj zajednici kao faktor poboljšanja energetske efikasnosti, urbane mobilnosti i društvene odgovornosti”.

Cilj događaja je, kako su objasnili, podsticanje korišćenja solarne energije u transportu.

U utorak, 17. septembra planiran je „Street day“, odnosno dvočasovno zatvaranje centralne gradske ulice radi promocije ekoloških, društvenih, kulturnih i rekreativnih aktivnosti.

U svrhu upoznavanje djece sa značajem zaštićenih prirodnih dobara, druženja u prirodi i promocije obnovljivih izvora energije, u srijedu, 18. septembra je predviđen Eko kamp i posjeta učenika osnovnih škola zaštićenom prirodnom dobru “Ulcinjska Solana” i Vjetroparku “Možura”.

Akcija „Svi na katamarane“ i besplatna vožnja solarnim brodovima koji obavljaju linijski prevoz putnika iz Tivta, biće upriličeni u četvrtak, 19. septembra.

Dan kasnije, u II dalmatinskoj ulici od 9 do 11 sati za učenike osnovnih škola biće organizovano takmičenje u savladavanju biciklističkog poligona i tematska likovna radionica za djecu predškolskog uzrasta pod nazivom „Savladaj prepreke – vozi bicikl“.

Promovisanje planinarenja i planinarskih staza na brdu Vrmac, u okviru akcije „Planinarimo zajedno“ biće organizovano putanjom Gornja Lastva – Sv. Vid – Gornja Lastva u subotu, 21. septembra.

Posljednjeg dana akcije, u nedjelju, koja je inače međunarodni Dan bez automobila, rezervisan je za međunarodnu biciklističku trku za žene i rekreativnu trku na pet kilometrara. Ulesnici ove akcije koja će se organizovati na ruti šetalište Pine – Donja Lastva – šetalište Pine su Fancy Women bike ride i Atletski klub Tivat.

Evropska nedjelja mobilnosti je manifestacija kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj na fosilna goriva. Cilj Evropske nedjelje mobilnosti je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mjere održive urbane mobilnosti učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pješaka.

Od prvog pojavljivanja 2002, uticaj Evropske nedjelje mobilnosti konstantno raste, kako u Evropi, tako i širom svijeta. Kampanja je 2018. oborila sopstveni rekord – 2792 grada iz 54 zemlje organizovali su aktivnosti u okviru nedjelje mobilnosti.

Tivat ovu akciju obilježava već  četvrtu godinu za redom i nakon uspijeha postignutog 2017. kada je nominovan među tri najbolja u kategoriji Evropskih gradova do 50.000 stanovnika, nastavlja i ove godine sa još ambicioznijim programom. 

Ostavi komentar

0/300