Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

CG pokreće sve raspoložive mehanizme da zaštiti Cijevnu od ugrožavanja iz Albanije

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Albanija nije argumentovano odgovorila na zahtjeve CG o Cijevni!

CG pokreće sve raspoložive mehanizme da zaštiti Cijevnu od ugrožavanja iz Albanije Foto: Green Home

Vlada Crne Gore pokrenuće sve rapoložive mehanizmeas definisane međunarodnim konvencijama, direktivama i protokolima koji su obavezujući za sve države potpisnice ovih međunarodnih akata, kako bi zaštitila Cijevnu.

To je odlučeno na današnjoj sjednici Vlade u okviru rasprave o ovoj temi.

Naime, Vlada je utvrdila da Albanije nije na vrijeme i kako treba odgovorila na sve zahtjeve Crne Gore u vezi sa tim pitanjem.

''Vlada je, u okviru rasprave po ovoj tački dnevnog reda, konstatovala da nadležni organi Republike Albanije nijesu blagovremeno, adekvatno ni argumentovano odgovorili na zahtjeve Crne Gore o izjašnjenju o mogućem prekograničnom uticaju projekta izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Cijevni u Republici Albaniji. Iskazana je odlučnost da Crna Gora, nastavljajući da njeguje prijateljske i dobrosusjedske odnose kao jedan od temelja naše vanjske politike, dodatno pokrene sve raspoložive mehanizme definisane međunarodnim konvencijama, direktivama i protokolima koji su obavezujući za sve države potpisnice ovih međunarodnih akata i koje na do kraja jasan način uređuju međunarodne vodne odnose''- saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Odlučeno je da ova tema bude aktuelizovana na predstojećoj sjednici Međudržavne komisije Crne Gore i Republike Albanije za saradnju u vodoprivredi koja je zakazana za 19. septembar.

''Tokom rasprave iskazana je opredijeljenost Crne Gore za poštovanje svih standarda u upravljanju vodama kako sa aspekta potencijalne izgradnje novih energetskih kapaciteta tako i sa aspekta valorizacije vodnih resursa koji pripadaju Crnoj Gori, a koji su duži niz godina u funkciji proizvodnje električne energije u susjednoj Bosni i Hercegovini''- navedeno je u saopštenju.

Takođe, donijeta je odluka o izmijeni i dopuni sastava Crnogorske komisije za saradnju sa Republikom Albanijom u vodoprivrednim odnosima.

''Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Saša Radulović imenovan je umjesto preminulog člana prof. dr Mićka Radulovića. Za članicu Komisije imenovana je i izvršna direktorica Nevladine organizacije „Green Home” Nataša Kovačević''- zaključeno je u saopštenju.

 

Komentari

MARTIN,

Čista ka Suza..CPC...Vlast i okupatorska sekta spc u CG sve su joj uzeli..

Ostavi komentar

0/300