Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Praunuk Jelene Savojske: Crna Gora je preporođena država

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Pobjeda/CdM

Praunuk Jelene Savojske: Crna Gora je preporođena država Foto: Pobjeda/Analitika

Crna Gora je država sa ogromnim potencijalom, država u koju se puno ulaže, kako u oblasti turizma, tako i u oblasti biznisa, a prirodna bogatstva su joj nevjerovatna - imate i more i planine. Sigurno ću se vratiti ovdje kad bude otkrivanje spomenika za moju prababu, crnogorsku princezu Jelenu Savojsku, rekao je u razgovoru za Pobjedu princ Emanuele Filiberto.

Filiberto, koji je prvi put bio u posjeti našoj državi, a na poziv mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, istakao je u razgovoru za ovaj list da je došao kako bi upoznao i otkrio državu porijekla njegove prababe italijanske kraljice Jelene Savojske, kćerke kralja Nikole.

Veoma je, kako je naglasio, srećan što je posjetio našu državu i to u godini kada se obilježava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Italije.

“Istorijski gledano, porodično sam vezan za Crnu Goru- osmina sam Crnogorac. Danas je ovo država sa ogromnim potencijalom. To je preporođena država koja je nevjerovatna. Primijetio sam da ima puno investicija, kako u oblasti turizma, tako i u biznis sektoru. Ovo je novi početak za jednu staru državu i Crna Gora ima veliku priliku”, ocijenio je Filiberto.

Tokom boravka ovdje početkom septembra, kako je kazao, razgovarao je sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem i gradonačelnikom Podgorice o podizanju spomenika kraljici Jeleni Savojskoj, kao i o organizovanju događaja poput izložbi i slično.

“Kreirana je Fondacija Kraljica Jelena, kroz koju ćemo realizovati podizanje spomenika kraljici Jeleni, ali i organizovati izložbe, te govoriti o njenom životu. Ministar Bogdanović me tim povodom zamolio da posjetim pojedine italijanske agencije i provjerim da li mogu pronaći filmove i fotografije kraljice Jelene. Možemo da uradimo veoma značajne stvari i u oblasti obrazovanja, u radu sa studentima. Važno je objasniti novim generacijama njen značaj”, ocijenio je Filiberto.

Govoreći o spomeniku, kazao je da je zahvalan što će biti podignut za njegovu prababu, kao i da je zahvalan što je kraljica Jelena voljena u Crnoj Gori koliko i u Italiji.

“Za mene je to veoma važan poduhvat. To je simbol novim generacijama. Danas je veoma teško biti mlad. Možda će ljudi kada budu učili o njenom životu, o svemu što je radila, biti inspirisani”, rekao je Filiberto.

Kraljica Jelena, kako je dodao, imala je velik uticaj na njega.

“U našoj porodici stalno govorimo o njoj. Sav naš dobrotvorni rad posvećen je njoj. Veoma sam srećan što sam posjetio Crnu Goru, ovu prelijepu državu, koja je veoma bogata istorijski gledano i tako bliska mom srcu, i da mogu da govorim o nevjerovatnoj kraljici Jeleni”, istakao je Filiberto.

Sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, kako je kazao, ima odličnu saradnju.

“Poznajem mitropolita Mihaila veoma dugo i to zato što je on često u Italiji gdje prisustvuje događajima koje organizujemo sa Kraljevskom stražom Panteona, gdje su kraljevi i kraljice Italije sahranjeni. Veoma je aktivan u svim našim inicijativama i on je bio taj koji mi je rekao da moramo da organizujemo moju posjetu Crnoj Gori”, naglasio je Filiberto.

O odnosu Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve nije htio govoriti i to zato što, kako je objasnio, nema dovoljno znanja u ovoj oblasti.

“Crkve i religije moraju biti što otvorenije među sobom, ali moraju i blisko sarađivati”, zaključio je Filiberto.

Ostavi komentar

0/300