8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spasavanje irskog državljanina u Kotoru trajalo punih 10 sati

Društvo

Comments 0

Spasavanje irskog državljanina u Kotoru trajalo punih 10 sati

Izvor: Skala radio

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Gotovo deset sati trajalo je spašavanje irskog državljanina Shona Culena (54) koga su kotorski spasioci uspjeli da spuste sa nepristupačnog terena jutros oko 03 sata i 30 minuta.

Irac se zaputio u Pestingradske vrleti juče u prijepodnevnim satima.

Nakon izvjesnog vremena on više nije bio sposoban da se vrati na odredište i zatražio je pomoć preko sistema Centra Bar112, koji su poziv proslijedili kotorskim spasiocima, kazao je za Skala radio Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja.

“Na teren je upućena ekipa spasilaca sa svom potrebnom opremom, jer se pretpostavljalo da će Irac biti u stanju da se, uz pomoć vatrogasaca spusti u grad. Slika na terenu je bila potpuno drugačija. Kada su kotorski spasioci pronašli irskog državljanina na liticama kanjona Škurde, on je pokazivao znake opšte slabosti i nije bio u stanju da nastavi spuštanje. Zbog toga se ka Pestingradu uputila još jedna ekipa od šest spasilaca, kako bi napokon uspjeli zajednički da završe složenu operaciju spašavanja”, kazao je Mandić.

Teren je izuzetno složen i opasan za kretenje, a sobzirom da je bio potpun mrak, bez mjesečine, moralo se djelovati oprezno i napredovati  gotovo stopu po stopu.

Trebalo se prebaciti s jedne strane kanjona Škurde na drugi, što je iziskivalo izuzetan napor i postupanje u skladu sa vanrednim okolnostima.

Na drugu stranu se uspjelo preću zahvaljujući alpinističkoj opremi. Irac se usput više puta kratko odmarao. Čak je i zaspao pola sata tokom silaženja, tako da je ekipa spasilaca uspjela da ga motiviše da uloži krajnji napor i sarađuje u spašavanju sopstvenog života.

Spasioci su Irca dovezli u prostorije Službe gdje se okrijepio i nakon duže pauze taxi prevozom otišao u Perast gdje je smješten.

On je zahvalio kotorskim spasiocima na trudu i požrtvovanju.

Intervencija spašavanja irskog državljanina Shona Culena počela je u 17:35 a zavrsili u 03:30 sata”, kazao je Mandić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR