13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najsloženije urološke operacije počeli da rade u IBD-u

Izvor: Foto: KCCG

Društvo

Comments 0

Najsloženije urološke operacije počeli da rade u IBD-u

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Eminentni stručnjak iz oblasti dječije urologijw prof. Imran Mushtaq, iz Velike Britanije, bio je, po drugi put, 10. i 11. oktobra 2019. godine u zvaničnoj posjeti Odjeljenju za urologiju Dječije hirurške klinike (DHK) Instituta za bolesti djece (IBD) KCCG i tom prilikom operisao sa urološkim timom IBD-a tri pacijenta, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

"Tom prilikom je po prvi put urađena laparoskopska nefrektomija retroperitonealnim pristupom (minimalno invazivna hirurška metoda odstranjivanja bubrega uz pomoć specijalnih hirurških i endoskopskih instrumenata koji imaju video kameru na svom vrhu i koji se u trbuh uvode kroz male rezove), što je ujedno i prva operacija ovog tipa u regionu. Tokom sastanka sa zvančnicima IBD-a dogovorena je edukacija crnogroskih mladih ljekara, specijalizanata i anesteziologa, kao i medicinskih sestara i instrumentara, u Great Ormond Street Hospital, gdje će imati priliku da uče od najboljih svjetskih stručnjaka", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, zahvaljujući saradnji sa prof. dr Mushtaqom, najmlađi pacijenti Dječije hirurške klinike liječe se najsavremenijim metodama, a oni sa najtežim stanjima više se ne moraju upućivati u inostrane zdravstvene centre.

“Ovom saradnjom naši pacijenti dobijaju najbolje liječenje i za najteža stanja ne odlaze u inostranstvo, naš tim ima priliku da uči od najboljih svjetskih stručnjaka, a nije zanemarljivo da je ovakav vid saradnje ekonomski isplativ za naš zdravstveni sistem", istakla je ovim povodom dr Irena Marić, specijalista dječije hirurgije i subspecijalista dječije urologije, načelnica Odjeljenja dječije urologije DHK IBD. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR