8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Sprečavanje zlostavljanja u policijskoj službi prekretnica na putu ka EU"

Društvo

Comments 0

"Sprečavanje zlostavljanja u policijskoj službi prekretnica na putu ka EU"

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Sprečavanje zlostavljanja u policijskoj službi, problem nekažnjivosti i odsustvo adekvatne naknade za žrtve pitanja su osnovnih ljudskih prava i njihovo rješavanje predstavlja važno pitanje za Crnu Goru i druge države u regionu na evropskom putu, kao i druge članice Savjeta Evrope i EU. Ovo su ključne poruke sa Međunarodne konferencije na temu "Sprječavanje zlostavljanja u policijskoj službi: suočavanje sa izazovima koje apostrofiraju presude Evropskog suda za ljudska prava i druga tijela Savjeta Evrope”, koja je održana u Budvi u organizaciji Savjeta Evrope i Evropske unije.

Na konferenciji se, između ostalog, diskutovalo o aktuelnim pitanjima nekažnjivosti policije za djela zlostavljanja, dobroj praksi i preporukama za unapređenje u pogledu poboljšanja institucionalne kulture u organima za sprovođenje zakona i poruka o nultoj toleranciji, regulatornom okviru te sprovođenju djelotvornih istraga i ulozi pravosuđa.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin rekao je da crnogorske institucije moraju iskoristiti presude Evropskog suda za ljudska prava da nastave da unapređuju nacionalne mehanizme zaštite ljudskih prava i snažno afirmišu nultu toleranciju prema svim slučajevima zloupotrebe službenih ovlašćenja u sprovođenju zakona. "Policijski službenici su na prvoj liniji zaštite osnovnih prava građana u svakoj državi. Njihovo zakonito postupanje je, stoga, temelj pravne države. Zato policijska služba mora najodlučnije odstraniti iz svojih redova svakog nesavjesnog službenika koji zloupotrebom ovlašćenja nanosi ogromnu štetu povjerenju građana u zakonito i pravično postupanje policijske službe“, poručio je Pažin.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav konstatovao je da je ostvaren važan napredak i da su crnogorske institucije povećale nivo razumjevanja o pravima građana koje garantuje Konvencije o ljudskim pravima. "Kapacitet institucija i preventivnog mehanizma je ojačan, ali još uvijek su nam potrebna poboljšanja u pogledu sprječavanja mučenja i zlostavljanja. Promovisanje odgovornosti i borba protiv nekažnjivosti su neophodne da bi se osiguralo poštovanje postojećih pravnih garancija u ovoj oblasti. Mi ćemo nastaviti da pomažemo Crnu Goru u sprječavanju torture i zlostavljanja kako kroz politički dijalog, tako i pružanjem finansijskih sredstava i stručnosti“, zaključio je ambasador Orav.

Direktor za ljudska prava Savjeta Evrope Kristof Poarel kazao je da je iskorijenjivanje zlostavljanja u policijskoj službi i sprječavanje nekažnjivosti osnovna vrijednost svakog demokratskog društva. "Ovo je vrlo važno pitanje koja ide do središta odgovornosti države članice u pogledu poštovanja ljudskih prava, funksionisanja istinske demokratije i vladavine prava. Pojedinci su podnosili i nastavljaju da podnose mnogo predstavki Evropskom sudu za ljudska prava. Kroz svoju sudsku praksu sud je razvio minimum standarda koji podrazumijevaju da upotreba sile od strane države bude u granicama zakona kako bi se osiguralo povjerenje javnosti u policiju", rekao je Poarel.

Predsjednik Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Mikola Gnatovski poručio je da u 21. vijeku niko ne smije da doživi zlostavljanje od strane policije. "Evropski komitet za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) je konstruktivno radio sa zemljama ovog regiona kako bi spriječili bilo kakvo zlostavljanje. Neophodno je da postoje sistemi koji omogućavaju da se sprovode djelotvorne istrage u slučajevima zlostavljanja i da se počinioci kazne", naveo je Gnatovski.

Međunarodna konferencija dio je zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku  II“, koji se sprovodi u okviru akcije "Jačanja efikasnih pravnih sredstava protiv kršenja ljudskih prava“.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR