10 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Stepen zagađenja vazduha u Pljevljima alarmantan"

Izvor: Foto: Screenshot Youtube

Društvo

Comments 0

"Stepen zagađenja vazduha u Pljevljima alarmantan"

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Životna sredina u Pljevljima je degradirana, a dostupna mjerenja i statistike su nepotpuni, ocijenili su predstavnici predstavnici nevladinih organizacija (NVO) Breznica i Grin houm / Green Home/, na sastanku sa delegacijom Odbora za evropske integracije.

Kako je saopšteno iz Skupštine, u Pljevljima se delegacija Odbora susrela sa predstavnicima lokalne samouprave i NVO i obišli su Termoelektranu Pljevlja.

Navodi se da je cilj posjete bio razgovor o zagađenju vazduha u toj opštini i doprinosu Termoelektrane tom ekološkom problemu Crne Gore.

Predstavnici NVO Breznica Milorad Mitrović i Grin houm Nevena Petković ocijenili su da je stepen zagađenja vazduha u Pljevljima alarmantan, o čemu govore medicinski, ali i demografski podaci za tu opštinu.

“Degradacija životne sredine u Pljevljima je ogromna, a dostupna mjerenja i statistike su, iako ih vrše kredibilne institucije, nepotpuna”, kazali su predstavnici civilnog sektora, prenosi agencija Mina. 

Oni su kao posebne zagađivače naveli Termoelektranu i pogotovo Maljevac, Rudnik uglja i deponiju Jagnjilo, ali i individualna ložišta za koja se domaćinstvima mora ponuditi alternativa.

“Pozdravljen je projekat toplifikacije grada, ali je iskazana sumnja u vezi sa troškovima domaćinstava za njegovu realizaciju i budućom cijenom grijanja”, navodi se u saopštenju.

Članovi Odbora za evropske integracije sa predstavnicima Termoelektrane razgovarali su o planu ekološke rekonstrukcije bloka I Termoelektrane.

“Ključno pitanje je bilo i uticaj rada Termoelektrane na kvalitet vazduha u Pljevljima, i s tim u vezi rezultati analiza relevantnih institucija”, navodi se u saopštenju.

Prema riječima predstavnika menadžmenta, Termoelektrana vrlo malo doprinosi zagađenju vazduha u Pljevljima, a glavni zagađivači su individualna domaćinstva koja za grijanje koriste pretežno ugalj i drva.

Kako su naveli, na kvalitet vazduha u Pljevljima u najvećoj mjeri ne utiče Termoelektrana, u kojoj su već prije desetak godina ugrađeni filteri za prečišćavanje vazduha, već domaćinstva zbog sistema grijanja.

Članovi Odbora za evropske integracije posjetili su i Šavnik, gdje su razgovarali sa predsjednikom te Opštine Mijomirom Vujačićem i njegovim saradnicima.

Vujačić je istakao da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta Šavnika i da se u toj oblasti realizuju strateški i projekti finansirani iz fondova Evropske unije (EU).

Kao najveće prednosti Šavnika, on je naveo valorizaciju vodnih potencijala, vjetroelektrana i nacionalnih parkova, dok su od izgradnje malih hidroelektrana bili očekivani značajni ekonomski benefiti.

“Na sastanku su članovi Odbora upoznati i sa problemima i izazovima Opštine u dijelu zaštite životne sredine i ispunjavanja strogih uslova iz poglavlja 27, među kojima je značajan i problem upravljanja otpadom”, dodaje se u saopštenju.

Vujačić je kazao da će Šavnik zbog neuspjeha u izgradnji zajedničke deponije sa opštinama Nikšić i Žabljak i izuzetno velikih troškova za prevoz otpada na deponiju u Podgorici, morati da otvori privremeno odlagalište otpada na području opštine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR