11 °

max 15 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

15° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Postoji potreba za širom primjenom arbitraže

Društvo

Comments 0

Postoji potreba za širom primjenom arbitraže

Izvor: Mina

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Arbitraža, kao alternativni način rješavanja sporova, ima brojne prednosti zbog čega postoji potreba za njenom širom primjenom u privrednim sporovima, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.

„Važno je istaći brojne prednosti arbitraže i potrebu za njenom širom primjenom u privrednim sporovima jer samo tim putem se postiže mirenje stranaka, ekonomičnost postupka pred sudovima i brži put do pravosnažne sudske odluke“, kazala je Medenica u Privrednoj komori (PKCG), povodom Crnogorskog arbitražnog dana.

Ona je navela da će sudska vlast učiniti dodatne napore kako bi doprinijela unaprijeđenju poslovnog ambijenta kroz postizanje višeg stepena pravne sigurnosti.

„U okviru sudske vlasti snažno podržavamo svaku promociju alternativnog načina rješavanja sporova kako bismo građanima i svim preduzećima obezbijedili djelotvoran i efikasan pravosudni sistem“, saopštila je Medenica.

Prema njenim riječima, vođenjem dijaloga sa predstavnicima udruženja banaka razmataju mogućnost načina za eliminisanje ili smanjenje određenih nedostataka u praksi, koji su prepoznati kao prepreka ili u bliskoj budućnsoti mogu predstavljati prepreku za efikanost poslovanja bankarskog sektora.

„Imajući u vidu da razvoj privatnog sektora u Crnoj Gori mora biti dodatno pojačan, uvjerena sam da u sudstvu imate neformalnog ali pouzdanog partnera koji će učiniti sve što je u njegovoj moći za puno poštovanje principa vladavine prava“, poručila je Medenica.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović, ocijenio je da je blagovremenost u rješavanju eventualnih sporova jedan od bitnih zahtjeva savremenog biznisa, pa šira primjena arbitraže doprinosi unapređenju poslovnog i investicionog ambijenta.

„PKCG je ustanovila Arbitražni sud, kao nezavisnu i samostalnu instituciju, na osnovu Zakona o arbitraži. Ovaj propis, usklađen sa modelom Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo, Crnu Goru dodatno legitimiše u međunarodnim okvirima kao zemlju sa sigurnom i efikasnom pravnom zaštitom poslovanja i podstiče privrednu saradnju sa stranim partnerima“, naveo je Golubović.

PKCG je, kako je kazao, kroz osnivanje i rad stalnog Arbitražnog suda unijela novi kvalitet u domaći pravni sistem kroz vansudsko rješavanje sporova.

„Korist od arbitražnog rješavanja sporova imaju privrednici i država. Privrednici tako dolaze brzo i povoljno do odluke koju mogu da izvrše u zemlji i inostranstvu, dok država rasterećuje sudstvo, povećava njegovu efikasnost i jača kredibilitet i prestiž nacionalne ekonomije sa aspekta privlačenja investicija“, ocijenio je Golubović.

Crna Gora je, kako je dodao, posljednjih godina napravila značajne iskorake u unaprijeđenju pravne sigurnosti i kvalitetu zakonodavstva, čemu je znatno doprinijelo uvođenje javnog bilježništva u domaći pravni sistem.

„Reformske aktivnosti sada treba usmjeriti na unapređenje efikasnosti pravosuđa, kroz ubrzanje sudskih postupaka i smanjenje troškova, a naročito kroz jačanje kapaciteta za alternativno rješavanje sporova“, rekao je Golubović.

Privredna komora, kako je kazao, ulaže velike napore da ekonomski odnosi budu stimulisani i zaštićeni efikasnim privrednim sudstvom, zbog čega očekuje da će privreda pozitivno reagovati na zakonsku reformu i širu priumjenu arbitraže.

„Adekvatna primjena arbitraže u praksi, zajedno sa sistemski važnim zakonima kojima se uređuje parnični postupak, izvršenje i obezbjeđenje, doprinosi bržem i efikasnijem poslovanju i inkorporira najviše evropske standarde u crnogorski pravni sistem“, dodao je Golubović.

Generalni direktor Direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde, Ibrahim Smailović, kazao je da unapređenje primjene alternativnih vansudskih načina rješavanja sporova predstavlja jedan od prioriteta u reformi pravosuđa.

„Razvojem alternativnim načinima rješavanja sporova građanima i preduzećima se omogućava da u sudski postupak mogu izabrati i druge postupke za rješavanje sporova“, rekao je Smailović.

Prema njegovim riječima, arbitraža je poželjan i efikasan vansudski način rješavanja spornih odnosa između strana, jer doprinosi održavanju dobrih poslovnih odnosa strana u sporu.

„Arbitraža zasigurno predstavlja poželjan način za rješavanje odnosa, jer garantuje njihovo brzo, efikasno i stručno rješavanje. To će doprinijeti daljem jačanju povjerenja stranih investitora u Crnu Goru, rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) i pozicioniranju Crne Gore u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju taj pokazatelj", naveo je Smailović.

Zakon o arbitraži usvojen je 2015. godine i njime se na jedinstven način uredila ta važna oblast. Predlagač zakona bilo je Ministarstvo pravde.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR