10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pokrenut 71 prekršajni postupak zbog odbijanja MMR vakcine

Izvor: Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Društvo

Comments 1

Pokrenut 71 prekršajni postupak zbog odbijanja MMR vakcine

Izvor: Dnevne novine

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

U prvih osam mjeseci ove godine Upravi za inspekcijske poslove dostavljeno je 80 obavještenja od domova zdravlja da roditelji nijesu omogućili vakcinaciju djece predškolskog uzrasta, uključujući i MMR vakcinu, na osnovu kojih su inspektori podnijeli 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. To su Dnevnim novinama kazali iz ustanove na čijem je čelu Alija Košuta i dodali da se 71 zahtjev odnosio na odbijanje MMR vakcine.

“U periodu od januara do septembra 2019. od domova zdravlja dostavljeno je 80 obavještenja Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju Uprave za inspekcijske poslove da roditelji nijesu omogućili djeci predškolskog uzrasta vakcinaciju protiv određenih zaraznih bolesti, uključujući i MMR vakcinu”, saopštili su iz Uprave.

Postupajući po dostavljenim obavještenjima inspektori su, dodaju, podnijeli 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti protiv roditelja zbog odbijanja obavezne imunoprofilakse djece kod određenih zaraznih bolesti u skladu sa zakonom.

“Od navedenih zahtjeva u 71 slučaj radilo se o djeci koja nijesu vakcinisana MMR vakcinom i to u Herceg Novom 34, po devet u Kotoru i Ulcinju, osam u Baru, šest na Cetinju, tri u Bijelom Polju i dva u Podgorici. Po sedam obavještenja nije postupljeno i to po dva zbog nepotpune dokumentacije i po pet zbog nepoznate adrese roditelja (nalaze se u inostranstvu), a obavještenja su se odnosila i na MMR vakcinu”, kazali su Uprave za inspekcijske poslove.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Šćepan

Najviše vakcinaciju izbjegavaju upravo medicinski radnici. Ima neke istine i u tome, zar ne!? To je pravo na izbor, neka svak odlučuje o svom đetetu. Volimo te Crna Goro!