10 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Crna Gora doprinijeće održivom korišćenju vodnih resursa"

Društvo

Comments 0

"Crna Gora doprinijeće održivom korišćenju vodnih resursa"

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Crna Gora, kao potpisnica Protokola o vodi i zdravlju, preduzimaće sve mjere s ciljem prevencije, suzbijanja i smanjenja oboljenja vezanih za vodu u okviru integrisanih vodoprivrednih sistema, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je to kazao na sastanku država potpisnica Protokola o vodi i zdravlju Ekonomske komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koji se održava u Beogradu.

Iz Ministarstva su kazali da će Protokol o vodi i zdravlju, njegova ratifikacija i implementacija Crnoj Gori biti dobar instrument za sagledavanje na nacionalnom nivou sveobuhvatne situacije vodosnabdijevanja.

„Značaj Protokola leži u činjenici da za Crnu Goru on predstavlja okvir za prevazilaženje nejednakosti u dostupnosti bezbjednoj vodi u svim okruženjima“, navodi se u saopštenju.

Protokol, koji je jedan od tri obavezujuća instrumenta u sektoru zdravstva u regionu Evrope, u junu je ratifikovan u parlamentu.

Dokument je upućen predstavnicima SZO, UNECEU u Njujorku čime je Crna Gora stekla uslov da postane punopravna članica zemalja potpisnica Protokola.

Hrapović je rekao da očekuje da će se implementacijom protokola pružiti važan doprinos u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i jednake dostupnosti vode i sanitacije za sve, bez obzira da li se radi o građaninu koji živi u ruralnom ili urbanom dijelu Crne Gore.

„Ratifikacijom Protokola postali smo dio porodice u kojoj ćemo razmjenjivati dobre prakse i imati pristup ekspertizi za razvijanje planova za upravljanje vodama, ali i pristup fondovima, kako bismo intezivirali aktivnosti na jačanju kapaciteta za prevenciju i kontrolu oboljenja koja se prenose putem vode, sistema ranog upozoravanja i odgovora“, istakao je Hrapović.

On je okupljenima poručio da očekuje da svi zajedno stvore uslove da u svakom trenutku i na svakom mjestu postoji bezbjedna i zdrava voda za piće.

Ministarstvo zdravlja formiralo je multisektorsku Komisiju za vode, u skladu sa Zakonom o obezbjeđivanju zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu, koja je preuzela obaveze implementacije i monitoringa Protokola.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR