15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Akcija "Monika": Đedovića sumnjiče da je na čelu grupe koja je prokrijumčarila 250 osoba

Društvo

Comments 0

Akcija "Monika": Đedovića sumnjiče da je na čelu grupe koja je prokrijumčarila 250 osoba

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Ljubomira Đedovića, prema nalazima iz istrage, istražitelji sumnjiče da je bio na čelu kriminalne desetočlane grupe koja je od januara krijumčarila migrante i on se, prema saznanjima Pobjede, u Tužilaštvu branio ćutanjem.

Grupa koju je, kako se osnovano sumnja, organizovao Đedović, djelovala je u Crnoj Gori i Bosni, a članovi su postali Željko, Dragan i Milenko Dragutinović, Mijušković, Perošević, Kecojević, Aleksić, Kadović i Perošević i više NN osoba iz Bosne i Hercegovine. Nezakonite radnje su planirane i sprovođene duže vrijeme u međunarodnim razmjerama. Za ova krivična djela zaprijećena je kazna zatvora od četiri ili više godine ili teža, a cilj je bio da steknu nezakonito dobit.

Podsjetimo, grupa iz Crne Gore sa članovima iz Bosne i Hercegovine prokrijumčarila je 250 stranih državljana od kojih su 32 identifikovana. Đedović je, prema osnovanim sumnjama istražitelja, 21 put organizovao nelegalni prelazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu. Među dokazima istražitelja su i tajno snimljeni razgovori između osumnjičenih. 

Deset osoba uhapšeno je juče u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Herceg Novom, u akciji policije i Tužilaštva pod kodnim imenom „Monika“, zbog osnovane sumnje da su bili dio organizovane kriminalne grupe koja je za novčane iznose krijumčarila azilante. Među privedenim bila su i dvojica službenika policije iz Odjeljenja bezbjednosti u Danilovgradu i oni se terete za zloupotrebe položaje.

Lisice su stavljene Ljubomiru Đedoviću (39), Darku Mijuškoviću, Milenku Dragutinoviću, Mitru Kecojeviću (50), Željku i Draganu Dragutinoviću, Svetlani Aleksić (40), Ratku Kadoviću (66), Vladimiru Peroševiću (33), Anđeli Perošević (31) i policajcima - Radomiru Stojoviću (49) i Aleksandru Kalpačini (46) iz Danilovgrada. Istražitelji su više mjeseci prikupljali dokaze koji su na nesumnjiv način ukazali da je grupa formirana u januaru s ciljem da nezakonito prevoze azilante u zemlje u regionu.

Istražitelji vjeruju da je svaki član grupe imao jasne uloge i zadatke u realizaciji kriminalnog plana – krijumčarenja stranih državljana porijeklom iz Sirije, Pakistana i Eritreje. Strane državljane su, kako se sumnja, nelegalno prevozili za Bosnu i Hercegovinu kako bi ušli u zemlje Evropske unije.

Milenko Dragutinović je, prema sumnjama istražitelja, preuzimao i prevozio strane državljane – azilante od Podgorice do Nikšića, do mjesta Riđani, obezbjeđivao im smještaj u svojoj kući i prevozio ih do graničnog prelaza prema Bosni i Hercegovini. Željko Dragutinović, Darko Mijušković i Kadović bili su zaduženi da preuzimaju i prevoze strane državljane od Podgorice do Nikšića. Aleksić je, kako se sumnja, imala ulogu da prevozi azilante do kuće Milenka Dragutinovića i apartmana u Nikšiću do lokacije u mjestu Riđani. Kecojević, Perošević i Dragan Dragutinović da prevoze strane državljane, članove kriminalne organizacije obavještavaju o prisustvu policije na ruti krijumčarenja, Anđela Perošević se sumnjiči da je prenosila poruke pripadnicima kriminalne organizacije. Osobe iz Bosne i Hercegovine koje još nijesu identifikovane bile su zadužene za prihvat stranih državljana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR