8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Anonimni mediji u Crnoj Gori za specijalne ratove

Izvor: Foto: PR centar

Društvo

Comments 1

Anonimni mediji u Crnoj Gori za specijalne ratove

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Crna Gora je zemlja koja je u regionu u središtu hibridnog rata koji vodi Rusija protiv zapadnih demokratija, a da su i neki crnogorski mediji aktivni akteri tog obračuna potvrdila je izjava otpravnice poslova u Ambasadi SAD-a Džudi Kuo, koja je u utorak upozorila da su portali IN4S i Borba veoma usko povezani sa direktivama koje dolaze iz Kremlja.

Anonimni mediji koji šire dezinformacije i čija vlasnička struktura i impresum nijesu poznati javnosti, metoda su specijalnog rata, a sudeći prema riječima predsjednika Savjeta Agencije za elektronske medije Ranka Vujovića, ovakvih anonimnih medija ima nekoliko u Crnoj Gori.

Kampanje koje vode mediji iza kojih se ne zna ko stoji su, prema njegovim riječima, opasne po državu i toj pojavi bi se moralo „stati na put“.

Skrivene adrese

"Agencija je, koliko je to u njenoj moći, napravila evidenciju portala koji djeluju na prostoru Crne Gore. Dio njih nema impresum, niti se zna ime osnivača, odnosno kompanije koja stoji iza tih portala. Radi se o četiri onlajn portala: Rožaje today, IN4S, Fokus press i Portal Gusinje. Agencija, takođe, nije imala ni podatke o portalu „Sloboda narodu“, koji se nalazi na adresi www.slobodacg.me, ali je on ugašen upravo u periodu kada smo pokrenuli aktivnosti za registraciju portala koji su do sada radili bez ikakvih podataka o vlasništvu", kazao je Vujović juče u izjavi za Pobjedu.

Govoreći o tome što država može da preduzme da zaštiti medijski prostor Crne Gore od dezinformacija i lažnih vijesti koje dolaze sa ovakvih, skrivenih adresa, Vujović kaže da je transparentnost vlasništva u medijima od izuzetne važnosti za sve demokratske procese, ali i objektivno izvještavanje medija.

Zakonska regulativa koja postoji je, kako kaže, vezala ruke AEM-u da uradi nešto po pitanju registracije portala.

"Evropa je kroz različita dokumenta do sada intenzivno insistirala da se mora znati ko stoji iza kojeg medija. Anonimni portali i manipulacije sa njima su relativna novost u svijetu medija i aktivni su posljednjih nekoliko godina. Naš Zakon o elektronskim medijima iz 2010. godine je zastario kada je ova oblast u pitanju i nije na pravi način tada obradio oblast obavezne registracije elektronskih medija i obaveznog impresuma koji bi morali da imaju svi medija, pa i onlajn portali. Agenciji su ruke vezane kada je registracija portala u pitanju, jer zakonsko rješenje nije izvedeno do kraja. Govorim o portalima koji djeluju iz Crne Gore", objasnio je Vujović.

Upozorava da je poseban problem sa portalima koji imaju urednički tim u nekoj stranoj zemlji i djeluju iz strane zemlje.

"Registracija takvih portala je gotovo nemoguća. Nadam se da će novi zakon o medijima biti efikasniji u registraciji onlajn portala, što će, po novom zakonu, biti u nadležnosti Ministarstva kulture", naveo je Vujović.

Samoregulacija je, prema njegovim riječima, najefikasniji način da se medijska zajednica zaštiti od ovakvih medija koji su zapravo instrument u rukama interesnih grupacija i bezbjednosnih službi.

"Neophodno je da se medijska zajednica udruži u zaštitu profesije kroz samoregulaciju i zaštitu osnovne uloge novinarstva, a to je informisanje građana", istakao je sagovornik Pobjede.

Opasnost

"Međutim, kako dobar dio medijske zajednice, ne samo portali koji su pomenuti od gđe Kou, novinarstvo shvata kao aktivno vođenje propagandnih kampanja dezinformisanja, mi ostajemo i po pitanju uloge novinarstva podijeljeni. Sve to čini medijski prostor u Crnoj Gori otvorenim za razne vrste dezinformativnih kampanja", kaže Vujović.

Komentarišući izjavu Kuo, koja je u utorak u Podgorici, na konferenciji „Unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori“, rekla da je Sputnjik direktno pod ruskom vladom, a portali kao što su IN4S i Borba usko povezani sa direktivama koje dolaze iz Kremlja, naš sagovornik ocjenjuje da je ova poruka prilično zakašnjela.

"Ali bolje ikad nego nikad saopštiti istinu. Ako pažljivo posmatrate što se u medijskom prostoru Crne Gore dešavalo od oktobra 2015. godine, pa u oktobru i novembru 2016. godine, sve do danas, vidjećete da postoji jedna ista propagandna linija, koja se uvijek pojačavala kako su se približavali neki bitni događaji u Crnoj Gori. I uvijek ćete naći manje-više iste medijske aktere u toj priči. Dovoljno je da pogledate kako su pojedini mediji izvještavali o jučerašnjoj izjavi otpravnice poslova u američkoj ambasadi pa će vam stvari biti jasne", navodi Vujović.

Smatra da je strah razlog što medijska zajednica ćuti o ovakvim pojavama.

"Medijska zajednica i dobar dio međunarodne zajednice toleriše sve aktivne kampanje dezinformisanja crnogorskih građana. Ove kampanje su apsolutno opasne po državu i nadam se da će se u narednom periodu država više koncentrisati na njih", poručio je Vujović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

!!!

Sinoć na A1 bljuju vatru na moranje registracije portala.A njihova TV je takodje u sluzbi sirenja lazi i dezinformacija.Dodati ih ovim gore sto ste ih nabrojali.