8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Testiraj. Liječi. Zaštiti“

Društvo

Comments 0

"Testiraj. Liječi. Zaštiti“

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Od 22. do 29. novembra u Evropi se, sedmi put, obilježava nedjelja testiranja na HIV i hepatitise. Institut za javno zdravlje se i ove godine, pridružuje  obilježavanju te inicijative.

Cilj obilježavanja Evropske nedjelje testiranja je, kako je saopšteno, podizanje svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja bolesti, kao i ukazivanje na značaj obezbjeđivanja veće pristupačnosti testiranju onima koji su u povećanom riziku od ovih infekcija.

Tema ovogodišnje akcije je „Testiraj. Liječi. Zaštiti“, a cilj je, osim povećanja svijesti o korisnosti testiranja i isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju (integrisano testiranje na HIV, hepatitis B, hepatitis C i druge polno prenosive infekcije).

"U cilju obilježavanja ove akcije, Institut za javno zdravlje, zajedno sa mrežom Savjetovališta za HIV u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi, priprema nedjeljnu akciju savjetovanja i testiranja na HIV i hepatitise. Akcija testiranja će se u Institutu za javno zdravlje sprovoditi od 22. do 30. novembra 2019. godine u prostorijama Savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV od 08h do 20h. Testiranje ključnih populacija će se obavljati u saradnji sa Nevladinim organizacijama koje pružaju usluge iz oblasti prevencije HIV infekcije", navodi se u saopštenju.

Evropska nedjelja testiranja na HIV potiče od inicijative „HIV in Europe“ i sprovodi se od 2013, a od 2015. je proširena i na hepatitise. Inicijativa obezbjeđuje platformu za razmjenu aktivnosti na polju unapređenja rane dijagnostike i terapije HIV-a i hepatitisa u evropskom regionu. Evropska nedjelja testiranja je podržana od strane velikog broja međunarodnih organizacija (UNAIDS, European AIDS Clinical Society, AIDS Action Europe, European Liver Patients Association, World Hepatitis Aliance i druge), a tokom 2018. godine u akciji je učestvovalo nekoliko stotina organizacija iz većine zemalja evropskog regiona.

Ključne poruke za opštu populaciju:

• Bolje je saznati svoj HIV / hepatitis status što ranije, jer rano započinjanje liječenja može poboljšati kvalitet života, produžiti očekivano trajanje života, a kod infekcije hepatitisom C može dovesti i do izliječenja.

• Liječenje smanjuje mogućnost prenosa infekcija na neinficirane osobe.

• Oko 95% osoba prihvata da se testira na HIV / hepatitis ukoliko testiranje ponudi ljekar.

• Prilikom testiranja na HIV / hepatitis, zdravstveni radnici poštuju etički kodeks koji sačinjavaju: pristanak na testiranje, povjerljivost, korektno savjetovanje uz saopštavanje rezultata testa i upućivanje na liječenje uz promociju zaštite ljudskih prava osoba koje su inficirane HIV-om i hepatitisom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR