16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvoren park ispred Rektorata UCG

Društvo

Comments 0

Otvoren park ispred Rektorata UCG

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ispred Rektorata Univerziteta Crne Gore otvoren je park, u okviru kog je zasađeno više od 60 sadnica obezbijeđenih kroz projekat EU4ME, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Park, u kom je postavljen i parking za bicikla, zvanično su obišli i otvorili glavni pregovarač Aleksandar Drljević, rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić, i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

"Oplemenjivanje univerzitetskog kampusa počelo je u novembru prošle godine, kada je, povodom obilježavanja 140 godina od priznanja Crne Gore na Berlinskom kongresu, posađeno 140 sadnica, uz pomoć sredstava UCG i projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP. Rektori državnih univerziteta iz Jugoistočne Evrope posadili su dodatnih 25 sadnica maslina povodom obilježavanja dana UCG", navodi se u saopštenju.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević ocijenio je da je uređivanje parka ispred Rektorata u skladu sa opredjeljenjem Kancelarije za evropske integracije da doprinese očuvanju ekološke države i bude primjer odgovornosti za očuvanje prirodnog bogatstva kojim se naša država ponosi.

„Zaštita životne sredine je proces koji se nikada ne završava i u kom treba da učestvujemo svi – pojedinačno i kao zajednica. O važnosti ove oblasti za samu Evropsku uniju i naš napredak prema evropskoj zajednici dovoljno govori činjenica da je poglavlje 27 jedno od najzahtjevnijih u pregovaračkom procesu i mi smo spemni da se, uz sve kapacitete koje imamo, suočimo sa izazovima. Zdrava životna sredina nije i ne smije biti luksuz, već osnovno ljudsko pravo“, poručio je Drljević.

 Nikolić je istakao da se UCG kontinuirano bavi stvaranjem što boljih uslova za život, rad, uspjeh i perspektivu crnogorskih studenata.

„U sklopu ovih napora, smatramo veoma značajnim sprovođenje kampanje za  prostorno oplemenjivanje i revitalizaciju zelenih površina univerzitetskih kampusa“, dodao je on.

Rektor vjeruje da će 4.000 kvadratnih metara univerzitetskog parka, u sklopu kampusa tehničkih fakulteta, svojom vegetacijom, mikroklimom i filtracijom gradskog vazduha, temperature i buke, doprinijeti stvaranju zdravog okruženja i zelene oaze relaksacije, rekreacije i socijalne interakcije studenata i građana.

Orav je poručio da je donacija sadnica univerzitetskom parku u skladu sa kampanjama koje je Delegacija EU organizovala prethodnih mjeseci sa ciljem podizanja svijesti građana o zaštiti životne sredine.

„Ove kampanje donijele su konkretne rezultate – zasađeno je na hiljade stabala, više građana sada odvaja otpad i koristi reciklažna dvorišta, i svi postajemo svjesniji opasnosti plastike za jednokratku upotrebu. Ovo su samo prvi koraci u dugom procesu koji će, nadamo se, preokrenuti negativne efekte ljudskog uticaja na prirodu“, naveo je ambasador Orav.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR