14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Jačanje regionalne saradnje u okviru A5 - ključ trajne stabilnosti"

Društvo

Comments 0

"Jačanje regionalne saradnje u okviru A5 - ključ trajne stabilnosti"

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ministar odbrane Predrag Bošković učestvovao na sastanku ministara odbrane Američko-jadranske povelje A-5 u Tirani, kojem su prisustvovali ministri odbrane zemalja članica, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i zemalja posmatrača Republike Kosovo i Republike Slovenije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministri odbrane prije svega, osvrnuli su se na posljedice razornog zemljotresa u Albaniji i istakli solidarnost i spremnost za podršku albanskom narodu, ukazujući istovremeno na značaj regionalne saradnje u kriznim situacijama.

"Govoreći o regionalnoj saradnji i modalitetima njenog daljeg razvoja, Bošković je poručio da Američko-jadranska povelja predstavlja značajan forum za promovisanje evroatlantskih aspiracija, kao i snažan instrument jačanja regionalne saradnje u domenu odbrane. Ministar je izrazio posvećenost nastavku dobrosusjedske saradnje i istakao da će Crna Gora i dalje promovisati NATO politiku “otvorenih vrata”, jer, kako je kazao, uspješni integracioni procesi na Zapadnom Balkanu garantuju mir i bezbjednost u cijeloj Evropi. U tom kontekstu, ministar je ukazao na ostvareni napredak Republike Sjeverne Makedonije i poručio kako će njeno buduće članstvo u Alijansi biti još jedan korak naprijed ka dostizanju trajnog mira u regionu. Takođe, ministar je pozdravio usvajanje Programa reformi u Bosni i Hercegovini i pozitivne pomake u formiranju državne vlasti", piše u saopštenju.

Bošković je govoreći o značaju regionalnih inicijativa i politici proširenja Američko-jadranske povelje A5, izrazio spremnost da se zemljama koje teže Inicijativi i prihvataju njene principe, pruži podrška ka punopravnom članstvu. Istakao je značaj učešća pripadnika oružanih snaga zemalja A5 u međunarodnim misijama i operacijama i kazao da nas zajednički angažman čini kredibilnim saveznicima i kontributorima očuvanju mira i stabilnosti. U vezi sa tim, ministar je iskazao spremnost Crne Gore da razmotri modalitete zajedničkog angažovanja u misiji u Iraku.

"Na kraju sastanka, potpisana je Zajednička izjava ministara odbrane država članica A5, čime se potvrđuje snažna posvećenost daljem unaprjeđenju regionalne odbrambene saradnje, u cilju promocije trajnog mira, stabilnosti i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana.

Na marginama sastanka ministara odbrane Američko–jadranske povelje, ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa kosovskim kolegom Rustemom Berišom, sa kojim je razmijenio mišljenje o odbrambenoj bilateralnoj saradnji i o modalitetima za njeno dalje unaprjeđivanje", piše u saopštenhju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR