10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošković: Naoružanje za borbena vozila stiže iz Izraela

Društvo

Comments 0

Bošković: Naoružanje za borbena vozila stiže iz Izraela

Izvor: Mina

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Crna Gora će od kompanije Elbit iz Izraela kupiti naoružanje za borbena vozila, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković, navodeći da će dvije pješadijske čete biti kompletno opremljene.

Bošković je, uoči posjete Izraelu, rekao da je Vlada dogovorila da Crna Gora uđe u aranžman sa Izraelom i njenom kompanijom Elbit kako bi naoružala borbena vozila.

On je kazao da je to spoj koji će omogućiti najbolju moguću opremljenost pripadnika Vojske Crne Gore prije svega pješadijskih jedinica

„To nam je bio plan, da dvije pješadijske čete VCG opremimo lakooklopnim vozilima kako bismo im omogućili da mogu bez izlaganja opasnosti izvršavati svoje zadatke, a na najbolji mogući način omogućiti njihovo participiranje u međunarodnim misijama“, rekao je Bošković agenciji MINA.

On je podsjetio i da će Turska VCG donirati 16 miliona eura za obnovu kompletnog voznog parka prije svega transportnog programa.

„Na taj način će, nakon što su nabavljeni helikopteri, biti zaokružen jedan veliki proces modernizacije VCG sredstvima“, rekao je Bošković

On je kazao da je shodno planu naoružavanja lakooklopnih vozila, koja su nabavljena u dogovoru sa Sjedinjenim Američkim Državama, u planu njihovo naoružavanje.

Bošković smatra da je najvažnije da će sposobnost tih jedinica biti u potpunosti zagarantovana što znači da će bezbjednost crnogorskih granica biti na značajno većem nivou.

Bošković je kazao da Crna Gora, shodno članstvu sa NATO razvija dobre partnerske odnose sa svim državama članicama tog saveza i da sa nekim od njih koji imaju veće resurse svakako i značajnije odnose.

On je ukazao na SAD, kao najvećeg donatora prema VCG ali i druge poput Njemačke koja je donirala jedan broj lakooklopnih vozila za policiju.

„Značajna je i donacija Turske u iznosu od blizu 16 miliona EUR koju ćemo iskoristiti za obnovu kompletnog voznog parka prije svega transportnog programa, gdje ćemo i logistiku ali i ostale rodove vojske opremiti novim transporntnim sredstvima kako bi te kapacitete povećali na veći nivo“, kazao je Bošković.

On je rekao da je u mandatu aktuelne Vlade, VCG dobila potpuno novi izgled.

„Vojska je danas sposobnija u odnosu na prije tri, četiri godine s obzirom na sva ulaganja Vlade“, kazao je Bošković.

On je poručio da će VCG nastaviti da koristi Sinjajevinu za obuku jedinica, vodeći računa o zaštiti interesa svih građana koji ga koriste i koji žive na toj planini.

Bošković je rekao da je prva vježba nakon što je Vlada taj dio planine proglasila vojnim poligonom, održana u septembru, gdje su sa Crnom Gorom parterske države Austrija, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Italija, Sjedinjene Američke Države uvježbavale načine planinskog ratovanja.

On je ocijenio da se vodila neargumentovana kampanja oko odluke Vlade da proglasi vojni poligon na Sinjajevini i da je takva bila i nakon što su predstavnici Ministarstva i VCG organizovali akciju pošumljavanja na toj planini.

„Više da bi se oponirala bilo kakva aktivnost Vladi, nego što ima bilo kakvog dodira s realnim stanjem na terenu. Sve smo uradili u koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede i Upravom za šume, čiji su stručnjaci nadgledali čitavu akciju“, rekao je Bošković.

On je ponovio da VCG na Sinjajevini ne želi ništa da radi već da taj prostor koristimo onako kakav jeste dodajući da je „poligon na Sinjajevini spreman je otkad je Sinjajevine“.

„Ono što Vojska planira jeste da sa mještanima podigne mogućnosti upotrebe te planine prije svega ljudi i turista na veći nivo nego što je to do sada bilo. Sa njima pokušavamo da napravimo određene projekte koji će značiti i valorizaciju tih resursa koju i oni imaju na Sinjajevini“, kazao je Bošković.

On je naveo da će VCG tamo par puta godišnje izvoditi određene vježbe, neće uništavati, niti graditi bilo šta.

„Već ćemo zajedno sa opštinama, koje gravitiraju na Sinjajevini i mještanima koji koriste tu planinu pokušamo da infrastrukturu na toj planini koja je dosta loša podigne na značajno veći nivo kako bi ta planina bila dostupna svima“, kazao je Bošković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR