24 °

max 31 ° / min 19 °

Nedjelja

20.09.

31° / 19°

Ponedjeljak

21.09.

30° / 19°

Utorak

22.09.

26° / 20°

Srijeda

23.09.

25° / 21°

Četvrtak

24.09.

26° / 21°

Petak

25.09.

25° / 22°

Subota

26.09.

24° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nova obaveza za stanare: Svaki lift jednom godišnje mora proći kontrolu bezbjednosti

Izvor: Ilustracija; Foto: Screenshot Youtube

Društvo

Comments 1

Izvor: Dan/CdM

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Nova obaveza za stanare: Svaki lift jednom godišnje mora proći kontrolu bezbjednosti

Svaki lift u stambenim zgradama koji je u upotrebi, pored redovnog održavanja, jednom godišnje mora proći kontrolu bezbjednosti. To propisuje Zakon o održavanju stambenih zgrada koji je stupio na snagu 1. januara, a sprovodi ga Ministarstvo održivog razvoja i turizma, piše Dan.

Ovaj zakonski propis nalaže da svaka zgrada mora imati upravnika ili pravno lice kojem su povjereni poslovi održavanja.

Pod tim održavanjem spada i održavanje liftova što podrazumijeva redovni servis i kontrolu.

Redovni servis vrše serviseri sa kojima upravnik mora sklopiti ugovor, a no novom zakonu, kao novina, svaki lift u upotrebi mora da ima godišnju kontrolu.

Taj posao povjeren je Institutu za transport iz Podgorice i Institutu za crnu metalurgiju iz Nikšića.

“Samo ova dva instituta su ovlašćena da vrše kontrolu bezbjednosti liftova u upotrebi, a to se radi godišnje po pozivu. Svaki lift mora imati izvještaj. Mi dolazimo na lice mjesta, vršimo kontrolu i sačinimo izvještaj. On sadrži konstataciju o stanju lifta, nedostacima, uputstvu i roku za njihovo otklanjanje. Ukoliko se utvrde nedostaci dajemo rok, a ima i stavka da se lift stavi van upotrebe, i poslije tog roka dolazimo u vanrednu kontrolu da utvrdimo je li ispravljeno. Nakon te kontrole dajemo novi izvještaj”, rekao je Dimitrije Bošnjak, iz Instituta za transport.

Redovna godišnja kontrola košta 120 eura, dok je vanredna 50 odsto jeftinija.

“Serviser lifta mora da radi po našem izvještaju. Što god mi napišemo on je dužan da to ispravi. Većinom su u zgradama stari liftovi i bezbjednost mora da se podigne na veći nivo. Prema nekim našim nezvaničnim podacima u Podgorici ima oko 900 liftova, ali svaki dan „niču” nove zgrade. Na našem sajtu može da se nađe zahtjev za kontrolu liftova. On se popuni i na osnovu njega izlazimo na kontrolu”, kaže Bošnjak.

U zakonu postoje i kaznene odredbe za sve one koji ne ispoštuju propise. Zakonom je propisano da će se novčanom kaznom od 500 do 10.000 eura kazniti pravno lice, etažni vlasnik-predsjednik skupštine i korisnik posebnog i zajedničkog dijela zgrade, ako ne obezbijedi izvođenje redovnog servisa i kontrolu bezbjednosti liftova u upotrebi.

“Kaznene odredbe sprovodi Ministarstvo. Oni imaju inspekciju koja provjerava i ako pronađu da lift nije imao godišnju kontrolu pišu kazne”, kaže Bošnjak.

Moraju imati unutrašnja vrata

Dimitrije Bošnjak kaže da liftovi moraju zadovoljavati osnovne komponente važne za bezbjednost.

“To su vučna užad, kočioni sistemi, krajnji gornji i donji prekidači, odbojnici kabine i protiv tega, zaustavni prekidači… Ove bezbjedonosne komponente se moraju zadovoljiti. Unutrašnja vrata su prvi bezbjednosni uslov koji svaki lift mora da ima. Lift koji ih ne bude imao stavićemo van upotrebe. Takvi liftovi su opasni jer se neko može povrijediti”, kaže Bošnjak.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Zaro

Super, a šta sa zgradama koje umjesto liftova imaju otvore i bunare?