Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Savjet: Voditi računa o bezbjednosti i spriječiti narušavanje javnog reda i mira

| Postavio/la: Milena Aprcović

Savjet: Voditi računa o bezbjednosti i spriječiti narušavanje javnog reda i mira

Savjet za građansku kontrolu rada policije interesovao se za postupanje policije u vezi sa najavom održavanja molebana i litije na Cetinju u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i Crkvene opštine Cetinje, saopšteno je iz Savjeta. 

"Dobijene su informacije da su održani sastanci predstavnika policije - Centra bezbjednosti Podgorica i Odjeljenja bezbjednosti Cetinje na kojem je razgovarano o prijavi ovog javnog okupljanja.

Policija je ukazala na složene bezbjednosne rizike ovog javnog okupljanja i procjenu opasnosti kao i na činjenicu da prijava nije bila blagovremena. Savjet je upoznat da je komunikacija policije i Crkve bila korektna i da su predstavnici Mitropolije uvažili profesionalne stavove policije i odustali od javnog okupljanja u želji da i sami doprinesu javnom redu i miru. Na osnovu iznijetog Savjet ocjenjuje da postupanje OB Cetinje i policije u cjelini bilo odgovorno i profesionalno", navode u saopštenju. 

Savjet podsjeća na standard da svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i pozitivnu obavezu države da omogući efektivno uživanje tog prava, dodaju u saopštenju. 

"Savjet je uvjeren da će Uprava policije preduzeti sve potrebne mjere kako bi se omogućilo svako mirno i blagovremeno prijavljeno javno okupljanje u Crnoj Gori.

Savjet apeluje na građane, vjerske zajednice i društvene subjekte da kroz poštovanje zakona i odgovoran odnos doprinesu zaštiti javnog interesa, sprečavanju narušavanja javnog reda i mira i bezbjednosti drugih građana", zaključeno je u saopštenju. 

Ostavi komentar

0/300