3 °

max 8 ° / min 2 °

Srijeda

01.04.

8° / 2°

Četvrtak

02.04.

13° / 1°

Petak

03.04.

15° / 3°

Subota

04.04.

18° / 6°

Nedjelja

05.04.

20° / 8°

Ponedjeljak

06.04.

19° / 6°

Utorak

07.04.

19° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Duh podgoričke Gimnazije je srce grada"

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

"Duh podgoričke Gimnazije je srce grada"

"Duh podgoričke Gimnazije postao je vrijednost sam za sebe. Vi više nijeste samo odlična škola, iako je to svakako jedna od vaših najvažnijih karakteristika. Niti jedna od najljepših građevina, koju smo imali zadovoljstvo i da nedavno rekonstruišemo. Vi ste prostor sa dušom. Čuvar vrlina mladih. Mjesto koje inspiriše. Srce Podgorice", poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na 113. rođendanu ove ustanove. 

Kako je rekla direktorica Zoja Bojanić-Lalović, Gimnazija, najljepši simbol Podgorice, ostala je intelektualni rasadnik, mjesto od nacionalnog i društvenog značaja, koje je prošlo kroz različite faze, ali nikada nije prestalo da bude mjesto progresa i mladalačke ambicije i energije.

Kako je istakao Šehović, kroz školu je od njenog osnivanja prošlo preko 30.000 đaka, a čak 44 su proglašena narodnim herojima:

"Djeca novog doba, vaša djeca, ne znaju da, iako su njihove borbe drugačije od onih koje je vodio Slobodan Škerović i njegovi savremenici, time nijesu ništa manje vrijedne. Jer, jesu bili veliki svi oni koji su se za vrijeme ratova, kao gimnazijalci, opredijelili da daju život za ideale. Njih 673 je poginulo u svjetskim ratovima, a njih 44 iz ove škole je proglašeno narodnim herojima. No, u ovim vremenima drugačijih borbi, dočekali su ih dostojni nasljednici, pravi predstavnici savremene Crne Gore.

Znam pak da mladi današnjice ne slute da, time što ste ih naučili da razmisle prije nego osude; što ste im usadili interesovanje za matematiku, fiziku, jezike; što neki od njih uz vašu pomoć izrastaju u vrsne govornike; što u ovom dvorištu sanjaju svoju budućnost; oni postaju veliki. I ne treba da znaju. Jer tako će možda i najbolje, nesvjesni svoje veličine i jednostavno živeći prave vrijednosti, nastaviti da dopisuju našu hiljadugodišnju istoriju. Jer, upoznao sam mnogu od, slobodno ih mogu nazvati, vaše djece, jer oni to i jesu. I mogu vam sa sigurnošću reći ovo: oni su novo lice Slobodana Škerovića", poručio je ministar.

Ministar je zaključio porukom da Gimnazija preko vijek unazad obnavlja jezgro Crne Gore:

"Vi dakle ovdje više od vijeka obnavljate jezgro Crne Gore. A njegova suština je u razboritosti. U tome da djeci ne dajete rješenje, već alat da sokratovski dođu do njega. I da im ne dajete u ruke samo knjige, nego ih učite da razlikuju dobre i one manje dobre. I knjige. I ljude. I situacije.

Vjerujem da se mnogi pitaju kako to radite. Kako vaši zidovi nijesu samo zidovi, već iskustvo koje se ne zaboravlja. Kako vaše ocjene, čak i kad su loše, ne postaju loša sjećanja već bude nostalgiju. A vaši nastavnici, ma koliko strogi bili, postaju i ostaju nečija najdraža lica. Siguran sam da je odgovor: zajedništvo i osjećaj pripadanja, koje tako nepogrešivo budite, gradeći ono što svi znaju kao "duh podgoričke Gimnazije". Njega će neke nove generacije naći u anegdotama nastavnika; u mirisu knjiga; mirisu trave u večernjoj šetnji pored škole; načinu na koji svjetlost pada baš na ulazna vrata Gimnazije; drvoredu koji vam govori da prilazite posebnom mjestu; ili pak učionici na čijoj klupi su ostali nečiji inicijali.

I, iako će se mijenjati vremena, uslovi i način života, čovjek će, u svojoj suštini, ostati isti. Isti će biti i momenti nadahnuća vaših učenika, druženja, učenja i otkrivanja novih svjetova. A kao obilježje te vanvremenske spone stajaće podgorička Gimnazija."

Direktorica Bojanić-Lalović osvrnula se na postignuća škole:

"Danas Gimnaziju pohađa 2000 učenika, koji se na kvalitetan način u dobrim uslovima pripremaju za dalje životne i profesionalne izazove.  I u prethodnoj godini gimnzijalci su uz podršku svojih profesora ostvarili značajne rezultate na svim poljima - prvo i treće mjesto iz biologije; prvo i drugo mjesto iz fizike; prvo mjesto iz italijanskog; prvo i drugo mjesto iz programiranja; prvo i treće mjesto iz francuskog; treće mjesto iz ruskog; treće mjesto iz hemije; treće mjesto iz matematike, a naš učenik Marko Šušić donio je prvu medalju Crnoj Gori sa Međunarodne biološke olimpijade. On je među takmičarima 75 zemalja osvojio bronzanu medalju. Uspjeh nije izostao i na polju sporta, pa su naši sportisti donijeli nagrade školi iz različitih sportskih disciplina, ali i dali doprinos u nacionalnim timovima. Gdje god bi se angažovali, naši gimnazijalci su ostvarivali značajne rezultate."

Komentarišući program proslave, Bojanić-Lalović je istakla da on ima jasnu poruku:

"Naš program Poezija - jezik vječnosti i jeste poruka svih nas da je škola ostrvo gdje se kroz posvećenost radu i temeljno sticanje znanja, kroz njegovanje lijepih umjetnosti odupiremo instant proizvodima u svim sferama života. Naša Gimnazija je takvo ostrvo bila svih 113 godina i ona će to biti i u godinama koje dolaze."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR