15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Litije i molebani SPC u više gradova

Izvor: Foto: Mitropolija

Društvo

Comments 0

Litije i molebani SPC u više gradova

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Molebani i litije, u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, u organizacijai Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori održavaju se večeras u više gradova.

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije služiće moleban u crkvi Svete Petke u Pljevljima i predvoditi litiju gradskim ulicama. Prethodno se obratio sveštenstvu i građanima u Mojkovcu, koji su krenuli u litiju od crkve Sv. Đorđa iz Dobrilovine do hrama Hristovog Roždestva.

"Niko nije podstakao ni vas da danas hodate po ovom snijegu, nego je narod darnut u živac, u njegovo biće. Mnogo šta je pretrpio, naročito od 1945. godine, i na kraju su, očevidno, pukla trpila. I što je najvažnije, narod je prestao da se plaši", kazao je Amfilohije.

U Beranama je molitveni hod krenuo iz centra grada, od Hrama Svetog Simeona Mirotočivog, ka Đurđevim Stupovima, katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke, gdje je služen moleban. Ispred manastira je besjedio Mihailo Čikvin iz Poljske pravoslavne crkve, a blagoslov je donio i arhimandrit Teoktist iguman Sopoćana, navodi se na sajtu MCP.

Litije su danas održana i u Andrijevici i u Petrovcu, gdje je nakon nakon molebana u Crkvi Svetog Proroka Ilije.

Moleban u sabornom hramu u Podgorici, u 18 sati je služio Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, a litiju će predvoditi u 19 sati.

Litije se od Božića organizuju dvaput nedjeljno, četvrtkom i nedjeljom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR