16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SPC da se skloni iz politike

Društvo

Comments 1

SPC da se skloni iz politike

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Zakonodavno uređenje pitanja crkvene imovine je indirektno povezano sa procesom izgradnje Crne Gore nacionalnog jedinstva i državnosti i to Srpska pravoslavna crkva želi da zaustavi stvaranjem osjećaja nacionalne i religiozne ugroženosti koja dominira javnim diskursom, ocijenila je u intervjuu za Pobjedu Jasna Jozelić, sociološkinja religije, savjetnica u Norveškom centruza ljudska prava na Univerzitetu u Oslu.

SPC se, kaže ona, našla u začaranom krugu politike i religije i jako je teško izaći iz njega.

"Sigurna sam da će SPC u vrlo skoro vrijeme biti primorana da prepozna činjenicu da crkva kao institucija nije iznad države i da su dijalog i vladavina prava najvažniji i za očuvanje same SPC u Crnoj Gori", kaže Jozelić.

Bez ikakve sumnje, kaže da, SPC sada djeluje kao politički aktor, a ne kao religiozna institucija.

"SPC se našla u začaranom krugu politike i religije i jako je teško izaći iz njega. Sigurna sam da će SPC u vrlo skoro vrijeme biti primorana da prepozna činjenicu da crkva kao institucija nije iznad države i da su dijalog i vladavina prava najvažniji i za očuvanje same SPC u Crnoj Gori. Bez ikakve sumnje SPC sada djeluje kao politički aktor, a ne kao religiozna institucija. Da bi zadržala svoju legitimnost kao religiozna institucija SPC se mora depolitizirati i „vratiti“ svojoj ulozi. Nažalost, ona i dalje preuzima ulogu političke ideologije i otvoreno zastupa interese određenih grupa građana,a ne svojih vjernika. Došlo je vrijeme da se SPC skloni izpolitike i da se osvrne malo na sebe i reflektira na primjer što se sve radilo u ime njihove vjere i kako i danas pojedinci te iste crkve podržavaju nasilje i negiraju genocid. Nažalost pojedinci SPC više ne predstavljaju dobro pravoslavlja, već zlo politike", zaključila je Jozelić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

CG1

Svaka Vam čast na pravom opisu,ko je i čime se bavi spc. Ona je sve osim vjerske zajednice, pokušava da preuzme nadležnosti Države,da ona uređuje odnose države i vjerskih zajednica,da se zakoni donose kako njima odgovara.Ništa od toga!!!! DA JE VJEČNA CRNA GORA !!!!!