15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žabljak: Svi kapaciteti Opštine su na raspolaganju građanima

Društvo

Comments 0

Žabljak: Svi kapaciteti Opštine su na raspolaganju građanima

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Žabljak, preduzimajući mjere u vezi epidemiološke situacije, u dva navrata dostavio je pakete sa osnovnim životnim namirnicama žabljačkim domaćinstvima.

"Paketi su obezbjeđeni i isporučeni do Žabljaka od strane Crvenog krsta Crne Gore, a dostavljanje do krajnjih korisnika, izvršili su pripadnici Službe zaštite i spašavanja, Komunalne policije i Centra za socijalni rad. U prvom kontigentu, isporučeno je 40, a u drugom 65 paketa. Redosled isporuke utvrđen je od strane Centra za socijalni rad. Ovih dana očekujemo još jednu isporuku od oko 30 paketa", saopšteno je iz Opštinskog tima.

Kako su kazali, ova akcija će trajati sve dok se ne obezbijede osnovne namirnice za sve građane Žabljaka, koji se nalaze u stanju ovakve potrebe, iz sredstava Crvenog krsta ili Opštine Žabljak.

"Opštinski tim za zaštitu i spašavanje, nudi svim licima starijim od 65 godina, koji nemaju mlađih članova u domaćinstvima, dostavljanje na kućnu adresu  hrane, ljekova i drugih životnih potrepština. U tu svrhu, ali i za dobijanje svih neophodnih informacija u vezi novonastale situacije, otvoren je besplatan call centar 067/935-935, koji je dostupan 24 časa dnevno. Osim ovog, grđanima je, non stop na usluzi i linija Službe zaštite i spašavanja 123. Gerontodomaćice, redovno obilaze oko 30 starijih sugrađana i vrše im nabavku ljekova i potrebnih namirnica, poštujući pravila sprječavanja širenja korona virusa", piše u saopštenju.

Sve navedene mjere preduzimaju se u potpunoj koordinaciji sa Crvenim krstom Crne Gore.

"U vezi sa tim, apelujemo na sva pravna i fizička lica, koja imaju želju da doniraju hranu, odjeću i druge životne potrepštine, da o tome prethodno obavijeste Crveni krst Crne Gore, neposredno ili preko Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

Dakle, svi kapaciteti Opštine Žabljak i Centra za socijalni rad, na raspolaganju su svakom građaninu, te se ne može desiti situacija, da niti jedan građanin oskudijeva osnovnim životnim namirnicama u trenutnoj situaciji.

Opština Žabljak, do sada je obezbijedila 2,300.00 eura jednokratnih novčanih pomoći u 2020. godni, od čega se najveći dio odnosi na period obuhvaćen mjerama, te nastavljamo sa isplatom ove vrste pomoći, po podnesenim zahtjevima, uz odgovarajuću dokumentaciju, ali istovremeno vodeći računa o novonastaloj situaciji i položaju građanstva. Centar za socijalni rad, obezbijedio je, za oko 40 korisnika materijalnog obezbjeđenja, jednokratne pomoći od po 50 eura.

Za roditelje djece koja su rođena u ovom periodu od nepuno mjesec dana, obezbijeđene su naknade od po 300 eura, a možemo se pohvaliti da ih je bilo petoro, što je za Žabljak značajan broj. Iako je riječ o redovnoj podršci roditeljima od Opštine Žabljak, jako je bitna ažurnost rješavanja po ovim zahtjevima i isplata sredstava", piše u saopštenju.

Opština Žabljak je obustvaila sve prinudne naplate po bilo kojem osnovu, za sva pravna i fizička lica.

"Lokalna uprava je u komunikaciji sa Zajednicom Opštine Crne Gore, te preko iste i Privrednom komorom, u vezi definisanja određenih predloga podrške privredi i građanima u novonastaloj situaciji. Nastoji se da se, koordinisano sa državnim aparatom, učini ovaj period epidemije i krize, što blažim, za stanovništvo, posebno ranjive kategorije, kao i privredne subjekte.

Služba zaštite vrši dezinfekciju najfrekventnijih površina, zgrada, a marketima je posebno sugerisana dezinfekcija rukohvata korpi. U cilju što adekvatnijeg sprovođenja mjera, Komunalna policija je konstantno na terenu, dok je uredna i informisanost, Opštinskog tima, od strane Odjeljenja bezbjednosti, u vezi kontrole lica u samoizolaciji i zabrane međugradskog saobraćaja.  Redovna je i komunikacija sa Zdravstvenom stanicom i epidemiologom iz Pljevalja. Na visini zadatka su zaposleni u apoteci, pošti, bankama…", piše u saopštenju.

Opština je, u saradnji sa privatnim sektorom, odredila i potencijalne karantine.

"Svoje kapacitete, u slačaju potrebe, ponudili su:  Sportski centar Žabljak, te privatni hoteli: MB, Enigma, Ski hotel, Pavlović, Bjelobor, Zlatni bor, Javorovača i Žabljak. Koristimo i ovu priliku da se, vlasnicima privatnih hotela još jednom zahvalimo, jer su u ovako teškoj situaciji pokazali visok nivo solidarnosti i društvene odgovornosti.

Koristimo situaciju da apelujemo na  sve građane Žabljaka, da se strogo pridržavaju mjera Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela. Budimo humani – ostanimo u svojim domovima. Čuvajmo sebe i druge, jer samo život nudi nove mogućnosti, navodi se u saopštenju Opštinskog  tima za zaštitu i spašavanje Žabljak", piše u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR